Egyptische pond fors minder waard om te voldoen aan eisen IMF

©  REUTERS

Het pond in Egypte is woensdag meer dan 10 procent in waarde gedaald, nadat de centrale bank van het land voor de derde keer een devaluatie doorvoerde in ruil voor een nieuwe lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tegenover maart vorig jaar verloor het pond al bijna 50 procent van zijn waarde. Egypte is sterk afhankelijk van import en dus zal de devaluatie massaal gevoeld worden bij de 104 miljoen Egyptenaren.

ltoBron: BELGA

De munt zakte woensdag tot 31,95 pond voor 1 dollar, en herstelde in de namiddag licht tot 29,8 pond. Mogelijk verliest de munt nog meer terrein, want op de zwarte markt schommelt de koers rond de 35 pond voor 1 dollar.

Egypte is zwaar getroffen door de oorlog in Oekraïne. Het dichtst bevolkte land van het Midden-Oosten is de belangrijkste importeur van graan wereldwijd, terwijl Rusland en Oekraïne de belangrijkste graanproducenten zijn. Egypte moest zich dus elders bevoorraden, tegen een hogere prijs. Hierdoor steeg de inflatie: in december tot 21,9 procent. Voor voeding lagen de prijzen zelfs 37,9 procent hoger dan het jaar voordien.

De schuld van Egypte verdrievoudigde, tot 150 miljard dollar, en de reserves drogen op. Volgens ratingbureau Moody’s behoort het Noord-Afrikaanse land tot de vijf landen die wereldwijd het meeste kans hebben om hun schulden niet meer te kunnen afbetalen.

Nieuwe lening

Egypte kreeg de jongste maanden al steun van de Golfstaten en van het IMF. In december werd een nieuwe lening van 3 miljard dollar toegekend, maar dat is slechts een druppel op een hete plaat want de schuldenlast ligt vele malen hoger. In ruil vraagt het IMF ook het “definitief loslaten van het wisselkoersregime” en “structurele hervormingen in verschillende domeinen”. De economie van het land is volgens de internationale instelling nog te veel gedomineerd door overheidsinmenging, met heel wat staatsbedrijven of activiteiten gelinkt aan het leger.

Toerisme was lang de belangrijkste activiteit in het land, maar sinds de revolutie van 2011 waarbij Hosni Moebarak werd afgezet, zijn de inkomsten sterk gedaald. De jongste jaren was er dan weer de coronapandemie die een voorzichtig herstel fnuikte.

Door de zwakke munt zijn heel wat bedrijven gestopt met leveringen aan Egypte, waardoor de rekken alsmaar leger ogen. Voor modeartikelen gaat het vaak om oude collecties, en elektronische apparaten of wisselstukken zijn soms simpelweg niet meer beschikbaar. In supermarkten wordt de verkoop gerantsoeneerd en restaurants hebben hun porties drastisch verkleind. Bijna een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten