Onrust Peru: Parket kondigt onderzoek naar “genocide” aan tegen presidente

© Reuters

Het parket in Peru heeft een onderzoek geopend wegens “genocide” tegen presidente Dina Boluarte en verschillende ministers. Onder hun bewind vielen de voorbije weken minstens 40 doden bij onderdrukte betogingen.

Bron: BELGA

Het parket “heeft beslist een vooronderzoek te openen” voor “genocide, doodslag en ernstige verwondingen” tegen president Boluarte en ministers Alberto Otarola, Victor Rojas en Jorge Chavez.

Ondertussen hebben de autoriteiten in de regio Puno, bij de grens met Bolivië, voor drie dagen een avondklok ingevoerd. Bij gewelddadige protesten tegen de regering vielen daar sinds maandag al achttien doden.

De avondklok zal gelden tussen 20 uur en 4 uur, zo heeft premier Alberto Otarola meegedeeld in het parlement. Hij kondigde ook een dag van nationale rouw aan op woensdag. 

De betogers eisen het ontslag van presidente Bina Boluarte. Zij kwam aan de macht na de afzetting en arrestatie van de socialist Pedro Castillo op 7 december. Sindsdien is het erg onrustig in Peru, met betogingen, wegblokkades en stakingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten