Baas van oliegigant benoemd tot voorzitter van volgende klimaatconferentie

Sultan Ahmed Al Jaber ©  AP

Sultan Ahmed Al Jaber, de baas van nationale oliemaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, wordt de voorzitter van de volgende VN-klimaatconferentie COP28, die eind dit jaar in de Emiraten wordt gehouden. Dat hebben de autoriteiten laten weten.

jvhBron: BELGA

Al Jaber is niet alleen baas van het staatsbedrijf The Abu Dhabi National Oil Company, hij is ook minister van Industrie en speciaal gezant voor de klimaatverandering. ADNOC is goed voor meer dan 4 miljoen vaten olie per dag. Met die productie is het de twaalfde grootste olieonderneming ter wereld. Al Jaber is ook nog baas van de onderneming Masdar, die zich richt op hernieuwbare energie.

De Verenigde Arabische Emiraten, die behoren tot de belangrijkste olie-exporteurs ter wereld, pleiten voor een geleidelijke uitstap uit fossiele brandstoffen, en hebben zich ertoe verbonden om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Al Jaber is voorstander van een “pragmatische” benadering om te strijden tegen de klimaatopwarming. “Klimaatactie is een enorme economische kans om te investeren in duurzame groei. De financiering is de sleutel”, luidt het in een communiqué.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt