FOD Volksgezondheid gaat rookverbod niet enkel in cafés, maar ook in andere horecazaken controleren

Inspectiediensten van de FOD Volksgezondheid gaan voortaan het rookverbod in de volledige horeca controleren. Tot nu toe deden ze dat enkel in cafés en controleerde het Federaal Voedselagentschap in restaurants en broodjeszaken. In 2022 werden 239 vaststellingen gedaan.

tg

Sinds 1 januari 2011 geldt er een rookverbod in alle horecazaken in ons land. De controle verliep niet altijd even efficiënt. Federaal Voedselagentschap (FAVV) deed controles in restaurants, brasseries, broodjeszaken... De Inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid voerde de controles op het rookverbod uit in de cafés.

Maar aangezien de FOD Volksgezondheid ook al controles houdt op het verkoopverbod van alcohol aan minderjarigen, ook in eetgelegenheden, toekijkt op de naleving van de wet op de binnenluchtkwaliteit in de horecazaken, is nu beslist dat de inspectiedienst beter alle controles gelijktijdig uitvoert in plaats van dat er twee aparte inspectiediensten dat moeten doen.

Controleurs van het FAVV zullen bij het vaststellen van verdachte elementen die kunnen wijzen op het niet-naleven van het rookverbod (bv. een rookgeur of aanwezigheid van asbakken) tijdens hun controles op de voedselveiligheid, deze informatie doorgeven aan de FOD Volksgezondheid, zegt Helène Bonte van het FAVV.

In 2022 controleerde de FOD Volksgezondheid 3.500 drankgelegenheden op de naleving van het rookverbod. In 5 procent van de zaken of 175 cafés werd het verbod niet gerespecteerd. Het FAVV voerde in 2022 8.087 inspecties op het rookverbod in eetgelegenheden uit. In 0,8 procent van de gevallen (64 pv’s) werd een inbreuk op het rookverbod vastgesteld. Bij het overtreden van het rookverbod riskeert de uitbater boetes van 500 euro tot sluiting van zijn zaak bij herhaling. De rokende klant riskeert een boete vanaf 200 euro.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt