Nederlandse premier Rutte naar Washington voor overleg met president Biden

©  EPA-EFE

De Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra reizen begin volgende week naar Washington voor een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden, zo schrijft het ANP. Het is de eerste keer dat het duo Biden ontmoet in het Witte Huis. Ze zullen het dinsdag onder meer hebben over de oorlog in Oekraïne en de economische betrekkingen tussen beide landen.

ltoBron: BELGA

Nederland en de Verenigde Staten beschouwen zich als hechte bondgenoten van elkaar. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft Nederland “een bijzondere rol als wellicht het meest trans-Atlantische land van de EU”, zo zei Rutte eerder.

Rutte was in 2019 voor het laatst in het Witte Huis, toen hij aan het hoofd stond van zijn derde kabinet. Hij werd toen ontvangen door toenmalig president Donald Trump, maar de samenwerking met Trump verliep “soms wat ongemakkelijk”, zo gaf Rutte toe.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie kwam dit naar voren toen Trump sprak over de handelsbetrekkingen met de Europese Unie. “We zullen zien of we er uitkomen, maar als we er niet uitkomen, is dat ook positief”, zei de Amerikaan grappend, waarop Rutte hem met een diplomatische grijns antwoordde dat ze wel tot een resultaat zouden komen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten