Staking van 18 dagen aan Britse universiteiten volgende maand

©  Shutterstock

Meer dan 70.000 proffen en assistenten aan 150 Britse universiteiten gaan 18 dagen aan een stuk staken in februari en maart. Het sociaal conflict gaat over loon, voorwaarden en pensioenen. Eind november was er al een driedaagse staking, die toen werd omschreven als de grootste staking in de Britse universiteitsgeschiedenis.

Bron: BELGA

De vakbond University and College Union (UCU) zei donderdag dat de exacte data van de nieuwe staking volgende week bekendgemaakt zullen worden.

De vakbond gaat zijn achterban ook opnieuw bevragen om zo zijn mandaat te hernieuwen en acties tot ver in 2023 mogelijk te maken. Het gaat dan onder meer om een evaluatie- en beoordelingsboycot vanaf april als het conflict niet opgelost raakt.

Volgens UCU tikt de klok voor de universiteitsbazen om grootschalige ontwrichting dit jaar te vermijden. Er moet een betekenisvolle loonsverhoging komen, om de oplopende kosten van levensonderhoud aan te pakken, en er moet een einde gemaakt worden aan het gebruik van onzekere contracten.

De werkgevers, verzameld in de Universities and Colleges Employers Association (UCEA), stelden woensdag een loonsverhoging met 4 à 5 procent voor, maar dat is onvoldoende voor de vakbond.

Tot 2,5 miljoen studenten kunnen worden getroffen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten