Rebellengroepering M23 belooft bemiddelaar “ordelijke terugtrekking” uit Oost-Congo

Soldaten van M23 verlaten het kamp van Rumangabo na overleg met de EAC-troepen. ©  AFP

De rebellengroep M23 stemt in met een “ordelijke terugtrekking” uit de delen van het grondgebied van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu die ze de voorbije maanden veroverden. Dat heeft de Keniaanse oud-president Uhuru Kenyatta, die optreedt als bemiddelaar in het conflict, donderdag aangekondigd.

Bron: BELGA

Na afloop van een ontmoeting met leiders van M23 in de Keniaanse kustplaats Mombassa publiceerde Kenyatta, die als bemiddelaar optreedt in naam van vijf Oost-Afrikaanse landen, een persbericht. De terugtrekking komt er “als blijk van goede wil om te werken aan een vergelijk in Noord-Kivu”, aldus Kenyatta. Daarnaast zullen de rebellen ook een strikt staakt-het-vuren naleven.

De rebellen zijn ook overeengekomen “de regionale troepenmacht van de East African Community (EAC) te blijven respecteren en ermee samen te werken”, aldus Kenyatta. De troepenmacht is de controle beginnen over te nemen over de streken waaruit M23 zich aan het terugtrekken is.

Sinds eind 2021 strijd hervat

De terugtrekking van M23 komt er na een top van landen uit de regio, al op 23 november, waar gevraagd werd om een staakt-het-vuren en het vertrek van de rebellen uit zones die ze al een jaar bezetten.

Eind 2021 namen de M23-rebellen de wapens weer op, nadat de groepering die vooral uit Tutsi’s bestaat in 2013 overwonnen was door het Congolese leger en de VN-blauwhelmen. De strijd werd hervat omdat, volgens M23, Kinshasa zijn beloftes niet nakwam. 

De wederopstanding van de rebellen heeft de historische spanningen tussen Rwanda en Congo de voorbije maanden weer aangewakkerd, en de laatste weken naderden die enkele keren het kookpunt. Kinshasa beschuldigt Kigali ervan M23 financieel en logistiek te steunen. Kigali ontkent, maar een recent rapport van VN-experten wees, onder meer, op de Rwandese betrokkenheid bij M23.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten