Voetbal 1ste provinciale SV Diksmuide - Sassport Boezinge

De neven Filip Mattelin (Diksmuide) en Kristof Verstraete (Boezinge) kijken uit naar derbytopper: “Anderhalf uur niet de beste vrienden, maar na afloop zal pintje zeker klaarstaan”

Filip Mattelin en Kristof Verstraete wensen mekaar veel succes. © Marnix Goemaere

DIKSMUIDE/IEPER -

De Westhoek maakt zich op voor de knaller van zaterdagavond tussen SV Diksmuide en Sassport Boezinge, de ploegen met de beste verdedigingen van eerste provinciale. Terwijl de thuisploeg onder trainer Benny Jonckheere quasi geruisloos opklom naar 30 punten en de vierde plaats, delen de bezoekers na de 4-0-zege in de inhaalmatch tegen RC Waregem met 34 punten de leidersplaats met Wevelgem. De neven (en kameraden) Filip Mattelin en Kristof Verstraete kijken enorm uit naar de derby. “We gaan het nieuwe jaar op een positieve manier inzetten.”

Benny Lingier

Filip Mattelin, sportief verantwoordelijke bij SV Diksmuide, en Kristof Verstraete, voorzitter van Sassport Boezinge, zijn twee Diksmuidelingen die als zelfstandigen hun bedrijf in eigen stad runnen. Met arborix.be heeft Mattelin zijn eigen online webshop voor bomen en planten die hij in 2011 uit de grond stampte. Samen met een vennoot heeft hij vier mensen in dienst. Verstraete is gedelegeerd bestuurder van Verstraete Graphics, een toonaangevende producent van kartonnen deksels voor de ijscrème industrie. Hij rekent op zeventien werknemers.

“We zijn bezige bijen, dat zit in ons bloed”, lacht Verstraete. “Enkel winnen telt, verliezen kennen we niet. En dat geldt zowel professioneel als sportief. We beleven drukke tijden.” Iets wat Mattelin graag bevestigt: “De transferperiode in het voetbal levert een drukte van jewelste op, want ik neem dat titanenwerk alleen voor mijn rekening.”

“Sinds corona ben ik voorzitter in Boezinge, dit is mijn vierde seizoen”, vervolgt Verstraete. “Eerder was ik er 20 jaar bestuurslid. Toen niemand van Boezinge de vacature van voorzitter in wou vullen, kreeg ik als Diksmuideling mijn kans en ik antwoordde positief. De link met Sassport dateert uit de tijd dat een oude vriend er voetbalde en wij voor hem gingen supporteren. In een ver verleden was Filip overigens de sportieve manager in Boezinge. Net als onze clubs beschouwen wij de derby als de jaarlijkse hoogmis met een gezonde spankracht.”

“De derby leeft in de wijde regio, waar naast onze clubs alleen Veurne de kaalslag in eerste provinciale overleefde”, aldus Mattelin. “We kunnen allebei op veel sponsoring rekenen van mensen die de clubs of ons genegen zijn, vaak in de vorm van een matchbal. Ik kijk uit naar de ontmoeting met Boezinge, een affiche die door onze vierde plaats en hun gedeelde eerste plek extra uitstraling kreeg. Anderhalf uur zullen Kristof en ik niet de beste vrienden zijn, maar na afloop keert de kameraadschap direct terug. Whatever happens, Kristof z’n pintje staat klaar na de match, en meer dan eentje zelfs.”

Promotie (g)een must

Op 24 september won Diksmuide de eerste derby in Boezinge met 0-1 dankzij een penalty van Cardon. “Na een mindere start met 2 op 9 zorgde die zege voor de ommekeer”, besluit Mattelin. “In alle stilte staan wij nu hoger gerangschikt dan verwacht. Ik zie ons als vijfde of zesde eindigen, wat niet betekent dat we een potentiële promotie uit handen zullen geven. Het hoeft niet, we laten bij voorkeur onze jeugd instromen. Boezinge hanteert een andere strategie. Zij halen alles uit de kast om hun favorietenrol te vertolken, voorlopig met succes.”

Kan Diksmuide de Boezingse reeks van tien wedstrijden zonder nederlaag onderbreken? Zaterdag om iets voor negenen weten we meer.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten