N-VA boycot eerste plenaire zitting van Senaat uit onvrede met uitblijven besparingsplan

Archiefbeeld ©  BELGA

De N-VA-banken in de Senaat bleven vrijdag leeg tijdens de eerste plenaire vergadering van het jaar, uit protest tegen het uitblijven van een besparingsplan voor de assemblee.

jvhBron: BELGA

 “Na de begrotingsdeal van Vivaldi in oktober werd er in de notificaties geschreven dat men 15 miljoen euro wil besparen in de Senaat op twee jaar, en dat men aan de Senaat zou vragen om een plan uit te voeren voor een transitie naar een instelling met een beperkt aantal functies, waarbij de Senaat zich concentreert op zijn essentiële taken”, stelt de N-VA in een statement.

“Die besparing is niet gelukt, en ook dit jaar belanden er opnieuw thema’s op de agenda die niet tot de bevoegdheden behoren van de instelling, of reeds behandeld werden in het bevoegde parlement. Daarom zullen onze stoelen vandaag leeg zijn. De andere fracties zouden beter hetzelfde doen als ze het werkelijk menen met het beloofde besparingsbeleid”, aldus de fractie.

Voorzitster D’Hose: “Besparingsplan goedgekeurd”

In een reactie wijst Senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose erop dat de Senaat in december een besparingsplan heeft goedgekeurd. “Goed voor een besparing van bijna 14 procent op het totale budget. Daarmee besparen we het meest van alle parlementen, bijvoorbeeld dubbel zoveel als het Vlaams Parlement dat dit jaar 15 miljoen euro extra vraagt. Wil de N-VA-fractie ook daar wegblijven?”, vraagt ze zich af.

Ze merkt voorts op dat alles wat op de agenda van de plenaire vergadering van vrijdag stond – zoals resoluties over onder meer de vrouwenrechten in Afghanistan en de voordracht van een kandidaat-assessor bij de Raad van State – netjes gestemd werd. “Een weinig effectieve boycot dus. Ik betwijfel ook dat N-VA plots niet langer wil dat de deelstaten inspraak hebben in de samenstelling van de Raad van State, inspraak die ze vandaag hadden kunnen uitoefenen, indien ze aanwezig waren geweest”, besluit D’Hose.

Primeur

Vrijdag werd wel voor het eerst een senator van de Duitstalige Gemeenschap benoemd in het bureau, het hoogste orgaan van het parlement. Gregor Freches (MR) vervangt Sabine Laruelle, die ondervoorzitter is geworden van het Waals Parlement, als secretaris. Laurent Léonard (PS) legde de eed af als deelstaatsenator namens het Waals Parlement. Hij vervangt zijn partijgenoot André Frédéric (PS), die voorzitter van het Waals Parlement werd nadat Jean-Claude Marcourt moest opstappen.

Aangeboden door onze partners