Concertorganisator Pascal neemt Gent Jazz over: “Zet het werk verder van mijn overleden vriend”

Vorig jaar stond Van Morrison er op het podium, nu neemt Greenhouse Talent van Pascal Van de Velde (rechts) Gent Jazz over. ©  Koen Bauters/FVV

Gent -

Het is officieel: Greenhouse Talent neemt de organisatie over van Gent Jazz. “Dit past perfect binnen ons DNA”, zegt eigenaar Pascal Van De Velde. “En voor mij heeft het ook een persoonlijke dimensie: mijn beste vriend, die in 2011 overleed, stond mee aan de wieg van Gent Jazz.”

Max Dedulle

De Gentse concertorganisator Greenhouse Talent neemt het handelsfonds over van de VZW Jazz en Muziek. Die organisatie ging eind november failliet, waardoor de toekomst van het festival onzeker was. Maar dankzij de overname heeft Gent Jazz dan toch nog een toekomst voor zich.

“Greenhouse Talent werd onder meer gekozen dankzij de correcte overnameprijs en de verbintenis om alle werknemers aan boord te houden”, zegt curator Matthias Gesquière. “Ook het engagement om het festival te organiseren in nauw overleg met Stad Gent, de Bijloke en de culturele partners, gaf de doorslag.”

LEES OOK. Gent Jazz dan toch gered? “Akkoord met kandidaat-overnemer is bijna rond”

Kroonjuweel

De organisator, met een hoofdkantoor in de Lange Violettestraat, is geen onbekende in de nationale en internationale concertwereld. Afgelopen zomer zette Greenhouse Talent nog de concerten van The Rolling Stones in Brussel en Rammstein in Oostende op poten. Gentenaars kennen de organisator vooral van de grote concerten op het Sint-Pietersplein, onder meer van Prince, Leonard Cohen en Massive Attack.

“We hebben een lange geschiedenis met Gent Jazz”, zegt Pascal Van de Velde van Greenhouse Talent. “Zo werkten we als boeker samen om de optredens van onder meer BB King, Erykah Badu en vele anderen te organiseren. Bovendien is Gent Jazz het culturele kroonjuweel van onze thuisstad: het deed ons pijn om het te zien verdwijnen. Ook muzikaal sluit het aan bij de smaak van onze ploeg. Dit festival past perfect in ons DNA.”

Ode aan Beda

Maar voor Pascal heeft de overname ook een persoonlijke dimensie. “Een van mijn beste vrienden was Beda Ntibanoboka. Hij was de drijvende kracht achter het legendarische muziekcafé Het Magazijn in de Penitentenstraat, waar zelfs Prince ooit is komen jammen. Beda was ook een van de oprichters van wat toen nog het Blue Note Festival heette. Helaas overleed hij in 2011 aan kanker, maar nu kan ik zijn werk verderzetten. Dat speelde zeker mee in de beslissing om het over te nemen, ja.” (lees verder onder de foto)

LEES OOK. Beda Ntibanoboka na lange strijd tegen ziekte overleden: muziek was rode draad in zijn leven

Beda Ntibanoboka overleed in 2011. ©  IF

Kort dag

Wanneer Gent Jazz dit jaar plaatsvindt en wie er op het podium zal staan, wordt later bekendgemaakt. Greenhouse Talent zit nu rond de tafel met de betrokken stakeholders, en met Stad Gent. “Het is allemaal wat kort dag”, geeft Pascal toe. “Maar de concerten van Prince hebben we destijds op een maand georganiseerd, en de Rolling Stones vorig jaar ook op een nog kortere tijd. Soms gaan dingen snel.”

Of Greenhouse Talent ook Jazz Middelheim (ook een organisatie van de failliete VZW Jazz en Muziek) een doorstart kan geven, is nog onzeker. Dat Antwerpse festival maakt geen deel uit van deze overname.

LEES OOK. Financieel wanbeheer deed Gent Jazz en Jazz Middelheim de das om: “Megalomaan en veel te hoge onkostennota’s”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook