Wielrennen Elite Team Flanders-Baloise

Olympische droom houdt Jules Hesters wakker: “De piste maakt van mij een betere wegrenner en omgekeerd”

“Ik ben een pistier die op de weg ook wil scoren”, toont Jules Hesters ambitie op verschillende fronten. © Getty Images

Altea -

De renners van Team Flanders-Baloise leggen er stevig de pees op. Woensdag werd er pittig getraind, een dag later nog iets pittiger. Gentenaar Jules Hesters (24) wisselt zijn pistebenen voor een koppel wegbenen en dat gaat telkens gepaard met nogal wat afzien. De broer van Hélène, die zeer succesvol is op de piste, begint aan zijn tweede profseizoen.

Freddy De Geest

“Ik voel me goed. Dit is niet anders dan anders”, floept Hesters er meteen uit. “De overgang van de piste naar de weg vraagt altijd om wat aanpassing. De eerste dagen is het afzien wanneer de hoogtemeters aandikken en we over langere afstand trainen. Eind deze maand zijn er in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent de Belgische pistekampioenschappen, maar deze keer zijn ze geen prioriteit. Ik werk naar het EK piste in het Zwitserse Grenchen (8-12/2) toe. Net voor we voor Europees eremetaal strijden, rijd ik nog de Ronde van Valencia. Daar wil ik al goed zijn. De laatste twee etappes kunnen uitdraaien op een sprint en dan wil ik er me wel eens tussen smijten. Al zal ik onnodige risico’s schuwen. In een préolympisch jaar is het EK in Grenchen een eerste belangrijke afspraak. Daarna volgt de WB-wedstrijd in Jakarta”, zegt een zeer ontspannen Hesters na de zware duurtraining.

“Binnen de ploeg beschikken we over verschillende snelle mannen. Vorig jaar cijferde ik me weg voor onze sprinters. Dit jaar zal ik nu en dan eens zelf mijn kans kunnen gaan. Net als vorig jaar wil ik ook nu een stap voorwaarts zetten. Kan er me iemand afzetten, dan zal dat een wezenlijk verschil maken. Gebeurt dat, dan is dat ook goed voor het vertrouwen”, voegt Hesters, die vorig jaar in Ninove won er aan toe. Hesters klopte er Dries De Bondt.

Kloof wordt kleiner

Hesters ligt met Robbe Ghys, Fabio Van Den Bossche en Lindsay De Vylder in balans voor een stek in de ploeg voor de Olympische Spelen in Parijs. “Zij hebben een olympische droom, maar die heb ik ook. Ik haal nog niet hun absolute topniveau, maar de kloof wordt kleiner. Ik zet stappen op mijn eigen tempo. Jaar na jaar maak ik progressie en ik heb het gevoel dat er nog rek opzit. Vorig jaar reed ik op het WK het omnium, mijn eerste ooit op dat niveau. Het viel beter mee dan algemeen verwacht. Dit jaar krijg ik in Jakarta en Milton de kans om de ploegkoers te rijden van de WB-wedstrijden. Daar kan ik punten scoren bij de pistecoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele. Inmiddels zijn Ghys en Van Den Bossche (Alpecin-Deceuninck, red.) het warme nest al uitgevlogen en bestaat de kans dat dit met De Vylder eind dit jaar ook gebeurt. Wij werken van doel naar doel. We evalueren alles, maar ik probeer de focus op mezelf te houden. Door de piste ben ik een betere wegrenner geworden, maar omgekeerd bracht de piste me ook baat bij om op de weg goed te presteren. Dit is een win-winsituatie. Waarom zou ik dat dan veranderen? Ik ben een pistier die op de weg ook wil scoren”, toont Hesters ambitie op verschillende fronten.

Aangeboden door onze partners