Universiteit Antwerpen verbiedt personeel om vliegtuig te nemen voor korte afstanden

Archiefbeeld ©  ISOPIX

De Universiteit Antwerpen zal haar medewerkers voortaan verbieden om een vliegtuig te nemen indien de treinreis minder dan acht uur bedraagt. Personeel dat naar een congres of conferentie moet in Zwitserland bijvoorbeeld, zal zich dus per trein moeten verplaatsen.

jvhBron: BELGA

Hamburg, München, Marseille, Manchester. Met de nieuwe regel zijn er tal van steden waar medewerkers van de Universiteit Antwerpen niet meer met het vliegtuig naartoe zullen reizen in kader van hun werk. De beslissing komt van het bestuurscollege van de universiteit. Indien men tijdens de treinreis ergens moet overnachten, kan er wel een uitzondering worden gemaakt. 

Ook voor een treinreistijd van tien uur, zoals naar Nice of Barcelona, raadt de universiteit aan om de trein te nemen, al is dat niet verplicht. “Een vliegreis belast het milieu volgens wetenschappers zeven tot elf keer zoveel als dezelfde reis per trein”, zegt de universiteit. “En het verschil is het grootst op een korte reisafstand, minder dan 700 kilometer.” 

“De beslissing om vliegen voor kortere reizen te verbieden, is een belangrijke stap”, weet rector Herman Van Goethem. “We raden onze medewerkers aan om congressen of lezingen online bij te wonen. Maar natuurlijk blijven persoonlijke contacten belangrijk, en dus heeft het fysiek aanwezig zijn vaak een meerwaarde. Soms is het ook noodzakelijk.” 

Professor Els Laenens, hoofddocent aan het departement Informatica, reisde in 2019 met de trein naar het Deense Velje. “Ik was dertien uur onderweg, maar dat voelde niet als verloren tijd. Meestal had ik een grote tafel voor mij alleen. Zo kon ik prima werken”, aldus de professor. 

UAntwerpen werkt met een vast reisagentschap. Zij helpen mee om de treinreis uit te stippelen. De universiteit werkte ook een stedenlijst uit. Zo kunnen wetenschappers en andere medewerkers per stad meteen de reistijd vanuit Antwerpen-Centraal zien.

Aangeboden door onze partners