Amerikanen halen de Russen in als grootste handelspartner van Gentse fusiehaven

“De positie als tiende haven van Europa wordt meer en meer verstevigd”, zei CEO van North Sea Port Daan Schalck vrijdag. ©  BELGA

Gent -

De Verenigde Staten staken in 2022 Rusland voorbij en werden zo de belangrijkste handelspartner van North Sea Port. De Gentse haven had een recordjaar en versterkt zijn positie als tiende haven van Europa. “Best opmerkelijk”, zegt havenbaas Daan Schalck.

Fien Lakiere

Door de sancties van de Europese Unie liep de handel met Rusland met 15 procent terug, terwijl de Verenigde Staten een groei kenden van bijna dertig procent. In totaal passeerde er via de zeevaart in North Sea Port 6,3 miljoen ton aan goederen van en naar de VS.

Daarmee werd de VS de belangrijkste handelspartner en komt Rusland terecht op de tweede plaats, gevolg door het Verenigd Koninkrijk. De handel met Oekraïne is door de oorlog gehalveerd, maar Australië blijkt bij de havenbedrijven een gegeerd alternatief: de handel nam toe met 123 procent.

In de haven passeerden over het hele jaar 73,6 miljoen ton goederen via zeevaart en 64,5 miljoen ton via binnenvaart. Die cijfers zijn een stijging van zeven procent tegenover 2021. Onder andere het vervoer van steenkool, petroleum, bouwmaterialen en voertuigen nam toe.

Recordjaar

Ondanks de sancties en de oorlog heeft de Gentse haven er dus een boerenjaar opzitten, het beste sinds de fusie met de havens van Vlissingen en Terneuzen in 2018. “De bedrijven laten zien dat de positie als tiende haven van Europa meer en meer verstevigd wordt”, zegt CEO van North Sea Port Daan Schalck. “Best opmerkelijk na Brexit, twee coronajaren, de impact van de oorlog Oekraïne-Rusland en de energiecrisis.”

Sinds de start van de fusiehaven kwamen er zo’n 7.000 jobs bij. in het havengebied werd 241 hectare aan grond vrijgemaakt. Dit leidde tot een toegevoegde waarde van 12,6 miljard euro.

North Sea Port verwacht voor 2023 een minder, maar wel een degelijk jaar. “We hopen dat de energieprijzen dalen en verwachten dat de investeringen op een gelijkaardig niveau blijven aanhouden”, klinkt het.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt