Aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen weer omhoog en in de Vlaamse Ardennen gaat dat het snelst: “Jammer genoeg bestaat er geen wondermiddel”

Ludieke stickers op leegstaande winkeletalages moeten ondernemers warm maken voor beschikbare handelspanden in het centrum van Oudenaarde. © pdv

Vlaamse Ardennen -

In alle Oost-Vlaamse arrondissementen, met uitzondering van Dendermonde, stijgt het aantal faillissementen fors. In het arrondissement Oudenaarde is er zelfs een verdubbeling vast te stellen tegenover 2021. Dat blijkt uit cijfers van GraydonCreditsafe. Unizo vraagt maatregelen om ondernemers te beschermen tegen de sterk gestegen kosten en om jobverlies tegen te gaan.

Paul Darragas

Het aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen is sterk gestegen: van 812 in 2021 naar 1.230 vorig jaar of een stijging van 51,48 procent. In het arrondissement Oudenaarde is er zelfs een verdubbeling: van 62 in 2021 naar 124 vorig jaar. Vooral de kleinhandel, garagehouders en horeca zijn het zwaarst getroffen.

“De coronacrisis heeft een forse impact gehad op de omzetten, maar in 2022 kwam daar nog eens de explosie van energie-, grondstof- en loonkosten bovenop”, zegt Jos Vermeiren, directeur van Unizo Oost-Vlaanderen. “De toenemende onzekerheid bij ondernemers én consumenten heeft een negatieve impact. We verwachten dat deze faillissementen slechts de spreekwoordelijke kanaries in de koolmijn zijn. Corona was nauwelijks verteerd of de volgende crisis diende zich al aan. Heel wat bedrijven eten op dit ogenblik hun aangelegde buffers op. Kmo’s kunnen gemiddeld slechts de helft van de gestegen kosten doorrekenen in hun prijzen. Zo een situatie is niet lang houdbaar.”

Ondernemersvertrouwen historisch laag

Uit de meest recente barometer van Unizo blijkt dat de financiële reserves van de ondernemingen fors geslonken zijn en dat het ondernemersvertrouwen op een dieptepunt zit. “We trekken dan ook aan de alarmbel en vragen een knip in het indexmechanisme: geen verhoging van de brutolonen door een automatische indexering tot 1 januari 2024. De druk op de kmo’s is momenteel ongezien hoog. De loonkosten van Belgische werkgevers stijgen veel sneller dan die van hun Europese concurrenten. Ondernemers en kmo’s draaien vandaag twee keer op voor de gestegen energiekosten: via duurdere productie of dienstverlening én via hogere loonkosten.”

Leegstand in Oudenaarde

“We doen wat we kunnen om de leegstand in het stadscentrum aan te pakken, maar het blijft een moeilijk verhaal”, zegt Julie Dossche (Open VLD), schepen van Lokale Economie in Oudenaarde. “Zo zaten we met de eigenaars van leegstaande panden rond de tafel, onder andere om te bekijken of de huurprijzen kunnen verlaagd worden. De starterspremie is alvast een succes. Sinds corona hebben we al veel starters gekend, maar tegelijkertijd zijn er ook ondernemers die er mee stoppen. Een wondermiddel bestaat jammer genoeg niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten