Braziliaans hooggerechtshof stemt in: rol Bolsonaro in bestorming parlement zal worden onderzocht

©  AFP

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft bekendgemaakt dat de rol van Jair Bolsonaro bij de bestorming, afgelopen zondag, van overheidsgebouwen door aanhangers van de oud-president onderzocht zal worden. Het parket-generaal in Brazilië had daar vrijdag om gevraagd.

Bron: BELGA

Duizenden aanhangers van de rechts-populistische oud-president bestormden zondag het parlementsgebouw, het presidentiële paleis en het hooggerechtshof in Brasilia en richtten daarbij veel schade aan. De bestormers weigeren de verkiezingsnederlaag te erkennen van Bolsonaro tegen zijn linkse rivaal Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva.

Bolsonaro wordt ervan verdacht een van de “aanstichters en morele daders” te zijn. Die bestorming gebeurde een week nadat Bolsonaro’s opvolger, de linkse Luiz Inacia ‘Lula’ da Silva, werd beëdigd.

Het onderzoek moet “de aanstichting en morele verantwoordelijkheid ophelderen van de antidemocratische handelingen die hebben geleid tot vandalisme en geweld in Brasilia”, aldus de eerdere mededeling van het parket.

Geheim document

Bolsanoro nam eind december de wijk naar de Verenigde Staten. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen verloor hij van Lula, die al president van Brazilië was van 2003 tot 2011.

De Braziliaanse krant Folha de S. Paulo publiceerde vrijdag een document dat werd aangetroffen bij Bolsonaro’s minister van Justitie. In het document wordt beschreven welke maatregelen moesten worden genomen om het verkiezingsresultaat te annuleren bij winst door Lula. De krant meent dat de vondst van dit document kan aantonen dat de entourage van Bolsonaro een staatsgreep voorbereidde in geval van verlies bij de verkiezingen. De ontwerptekst voorzag immers de oprichting van een commissie die de stembusgang moest reguleren om het reeds bestaande kiescomité te vervangen.

Ook de oud-minister bevindt zich intussen in de Verenigde Staten. Hij beweert onschuldig te zijn en belooft snel naar zijn thuisland terug te keren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten