Militaire operatie in Syrië is op elk moment mogelijk, waarschuwt Ankara

©  Anadolu Agency

“Een militaire operatie in Syrië is op elk moment mogelijk.” Dat heeft Ibrahim Kalin, een naaste adviseur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zaterdag gezegd. “We blijven het politieke proces steunen” dat eind december op gang is gebracht door de ontmoeting tussen de Turkse en Syrische ministers van Defensie in Moskou, voegde hij toe.

Bron: BELGA

Hij zei dat er mogelijk een nieuwe ontmoeting zal plaatsvinden van de ministers van Defensie van de twee landen, nog voor de vergadering van de Turkse en Syrische ministers van Buitenlandse Zaken, die voor half februari is gepland. “Wij willen veiligheid aan onze grenzen”, zei hij, verwijzend naar de aanwezigheid van Koerdische troepen op Syrisch grondgebied. “We viseren nooit de Syrische staat of de Syrische burgers.”

Maar de veiligheidsgaranties die Rusland en de VS na het laatste Turkse offensief in Syrië in 2019 hebben beloofd, “zijn niet nagekomen”. De Koerdische strijders hebben zich niet zoals beloofd 30 kilometer van de grens teruggetrokken, vervolgde hij.

Turkije heeft sinds 2016 drie offensieven op Syrisch grondgebied gelanceerd tegen Koerdische troepen in het noorden. Daardoor kon het een grensstrook aan de Syrische kant controleren.

De adviseur van de president gaf nog mee dat de volgende Turkse presidentsverkiezingen in mei zullen worden gehouden en niet in juni, zoals oorspronkelijk gepland. De exacte datum is nog niet vastgelegd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten