Hoezo, genderneutraal? Brit Awards nomineren geen enkele vrouw als beste artiest

©  Getty Images for Coachella

Sinds vorig jaar zijn de Brit Awards, de belangrijkste muziekprijzen van het Verenigd Koninkrijk, genderneutraal. Maar op de shortlist voor beste artiest staan dit jaar geen vrouwelijke artiesten. Dat levert de nodige commentaar op, al is het zeker geen primeur voor de awards.

Tom Vets

De Brit Awards worden pas over een maand uitgereikt, maar één ding weten we al over wie ‘beste artiest’ wint: het wordt een man. De organisatie schrapte vorig jaar de afzonderlijke prijzen voor mannen en vrouwen, en werd zo toegejuicht. Nu blijkt dat geen enkele vrouw in aanmerking komt voor een van de grootste genderneutrale prijzen, is alle lof verdwenen. Uit een longlist waarop 1.200 mensen mochten stemmen, blijven nog vijf namen over: Harry Styles, Stormzy, George Ezra, rapper Central Cee en house producer Fred Again.

LEES OOK. Gevierde regisseur: “Het is onvermijdelijk dat ook de Oscars genderneutraal worden”

Volgens de Brit Awards ligt de schuld niet alleen bij de stemmers. Van de 70 namen op de longlist – die werd samengesteld door de platenfirma’s – stonden maar 12 vrouwen. Vorig jaar al zei Adele dat ze zich zorgen maakte over dit scenario. Ook andere genderneutrale awardshows stellen vast dat vrouwen veel lastiger genomineerd raken. De Brit Awards hebben voorlopig geen plannen om volgend jaar weer aparte categorieën te voorzien.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook