Wouter Vandenhaute zet een stap terug en wordt niet-uitvoerend voorzitter bij Anderlecht: “De aanstelling van Mazzu was een inschattingsfout”

©  BELGA

Wouter Vandenhaute heeft beslist om een stap terug te zetten en zijn mandaat als uitvoerend voorzitter om te zetten in een mandaat van niet-uitvoerend voorzitter. Dat deelde hij vrijdag mee aan de Raad van Bestuur van Anderlecht. Vandenhaute laat de dagelijkse leiding over aan de twee CEO’s, Jesper Fredberg (Sports) en Kenneth Bornauw (Non-Sports).

Maarten Vanhoof

“De Raad van Bestuur betreurt de commotie die in de voorbije dagen ontstaan is rond Jean Kindermans”, luidt het in een statement van paars-wit. “De bestuursleden onderschrijven ondubbelzinnig het belang van de jeugdacademie voor de club en de verdiensten van Jean Kindermans, alsook de nood om te blijven vernieuwen. Binnen deze ambitie is het de intentie van de club om samen met Jean Kindermans verder te werken aan de toekomst van Neerpede.”

“Ondanks een zware week voor iedereen die de club een warm hart toedraagt, zitten de Raad van Bestuur, de aandeelhouders en het management op één lijn wat de toekomst betreft. De club hoopt dat ook de supporters de rangen zullen sluiten en als één man achter de club blijven staan.”

Met dit statement deelde paars-wit ook verschillende video’s waarin Vandenhaute geen enkel onderwerp uit de weg ging.

Over de keuzes van de coaches: “Aanstelling van Mazzu was inschattingsfout”

In een video blikt Wouter Vandenhaute terug op zijn tijd als voorzitter van Anderlecht. “Een van de eerste beslissingen die ik heb genomen was het aanstellen van Vincent Kompany als trainer. Ik sta hier nog altijd helemaal achter want we zaten helemaal op dezelfde lijn. We wilden de Anderlecht-fierheid terugbrengen. Ik vind dat we dat in die twee jaar heel goed hebben gedaan. Er waren goeie en minder goeie momenten, maar uiteindelijk hebben we twee jaar na elkaar Play-off 1 gehaald. Vorig jaar haalden we dan weer de bekerfinale. Het leek of we echt terug waren.”

“Ik heb echter moeten vaststellen dat de chemie de laatste maanden wat minder was”, gaat Vandenhaute verder. “We hebben hier samen over gepraat en zijn zo tot de conclusie gekomen dat het beter was om de samenwerking te beëindigen. Vincent is zo in een heel serene sfeer naar Burnley kunnen vertrekken.” (Lees verder onder de foto)

©  BELGA

“Na Vincent wilden we een ervaren coach binnenhalen die de Belgische competitie ook kende. Zo kwamen we bij terecht bij Felice Mazzu. In een eerste fase werkte dit goed en kenden we een goede competitiestart. We bereikten ook de Europese groepsfase. Maar daarna is het heel snel verbrokkeld en bleek dat de manier van werken van Mazzu vrij haaks stond op de zeer moderne manier van werken van Vincent. Dat was een serieuze inschattingsfout. We hebben daar ook conclusies uit getrokken en achteraf bekeken had ik misschien toch meer mijn best moeten doen om Kompany bij ons te houden.”

Vandenhaute sprak zich tot slot nog uit over de aanstelling van nieuwe coach Brian Riemer. “Met de komst van Brian gaan we nu heel hard terug naar wat we in die twee jaar met Vincent hebben opgebouwd. Brian is een heel moderne trainer en heeft al een stuk meer ervaring dan Vincent. Hij is al gepokt en gemazeld in de Premier League, maar qua ideeën komt hij uit dezelfde school als Kompany.”

Over de Neerpede Academy: “We willen met Kindermans verder werken”

“Als het gaat over Neerpede, moeten we kritisch naar onszelf durven kijken. Ik denk dat we met Neerpede een aantal stappen moeten zetten. Neerpede was 15 jaar geleden ver voor op de meeste academies. Er is fantastisch werk geleverd, en tot op vandaag wordt er zeer goed gewerkt. Maar we moeten ervoor zorgen dat we de voorsprong die we vandaag hebben niet verliezen.”

“Daarom moeten we dringend een aantal vernieuwingen doen. In de eerste plaats moeten we naar onze infrastructuur kijken, want daar lopen we gewoon achter. Daar moeten we werk van maken en oplossingen voor zoeken, en daar zijn we ook volop mee bezig. We hebben daar geld voor uitgetrokken.”

“Jean Kindermans is altijd heel belangrijk geweest in het verhaal van Neerpede. Hij is de architect van dat verhaal, en we willen ook graag met Jean verder werken. We hopen dat hij ook deel zal uitmaken van de toekomst. Ik hoop dat in de komende periode Jean en Jesper Fredberg tot een vernieuwde overeenkomst kunnen komen.”

Over de sportieve situatie: “We zijn vandaag een gezonde club”

“Ik ben bijzonder ontgoocheld over onze plaats in het klassement. Dat is niet de plaats waar Anderlecht hoort. We moeten proberen zo snel mogelijk omhoog te klimmen. We hebben zeker een deel van het geluk niet aan onze zijde gehad, maar daar kan je niet alles op steken. We hebben zeker niet onze beste zomermercato achter de rug. Anderzijds hebben onze scouts de afgelopen 3 jaar in zeer moeilijke omstandigheden, met weinig middelen, goed werk geleverd. Nu hebben we een mindere zomermercato gehad, en dat betaal je cash.”

“Natuurlijk willen en zullen wij ons versterken tijdens deze mercato. Ik wil benadrukken dat wij vandaag een gezonde club zijn. Er zijn weer allerlei berichten verschenen de afgelopen dagen over de belabberde financiële toestand waarin wij ons zouden bevinden, maar dat klopt gewoon niet. Wij hebben onze schulden weggewerkt, we hebben vers kapitaal aangetrokken. En we gaan dat kapitaal op een verstandige manier inzetten.”

Over de kritiek van de supporters: “Willen niet aan DNA raken”

“Afgelopen zondag waren onze supporters fantastisch. Dat is het publiek dat we nodig hebben om ons voetbal te kunnen spelen. Als die mensen dan kritiek hebben, gefrustreerd en ontgoocheld zijn, dan komt dat gewoon keihard binnen.”

“Ik hoor dat een deel van onze supporters mij een gebrek aan visie verwijt. Ik vrees dat ik tot de conclusie moet komen dat ik daarover niet goed, onvoldoende, of zelfs niet heb gecommuniceerd. Dat is mijn fout en mijn verantwoordelijkheid. Want voor mij is die visie over Anderlecht helder. Wij moeten een club zijn die mooi en modern voetbal brengt, die zijn matchen wint, met jonge spelers, met jonge coaches. Ik wil dat wij ook een club zijn die breed ingebed is in de maatschappij. Dat is ook een van de redenen waarom we zo vol voor het vrouwenvoetbal gaan. Ik denk dat wij ook een club moeten zijn die zijn supporters heel hard au sérieux neemt.”

“Als ik in het verleden het woord ‘cultuuromslag’ heb gebruikt, dan betekent dat helemaal niet dat we willen raken aan het DNA van Anderlecht. Dat heeft daar niets mee te maken. Dat DNA, daar moeten we vooral níet aan raken. Wat ik wel bedoel, is dat we moeten beseffen dat we niet langer de rijkste club zijn en dat we ons daar ook naar moeten gedragen. We moeten harder werken, we moeten scherper zijn, we moeten meer winnaarsmentaliteit tonen en we moeten bereid zijn om elke dag tot het gaatje te gaan. We gaan harder moeten werken dan vroeger, toen we wel nog de rijkste club van het land waren. Dat is de enige manier om opnieuw de beste en de grootste club van België te worden.”

“We hebben sterke en ambitieuze aandeelhouders, een goede Raad van Bestuur, een sterk management met een visie, met mensen die exact weten waar ze naartoe willen en die ook het mandaat en de ruimte krijgen om hun ding te doen. En we hebben fantastische medewerkers. Wat ik enorm voel, elke dag op Neerpede, dat is die honger en die goesting om weer te laten zien dat wij Anderlecht zijn en dat wij willen terugkomen. Ik heb al die mensen zien lijden, deze week, maar tegelijkertijd heb ik hen allemaal de rug zien rechten. Zij hebben gezegd: wij gaan dit niet laten gebeuren.”

“Niemand is groter dan de club. Ik wil mezelf in vraag stellen. En ik hoop dat we nu de rangen kunnen sluiten en met z’n allen weer achter de club kunnen gaan staan.”

Aangeboden door onze partners