Colombia en ELN-rebellen overleggen woensdag in Caracas over wapenstilstand

©  REUTERS

De Colombiaanse regering en de rebellen van het marxistische Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) houden woensdag een “uitzonderlijke” vergadering. De twee partijen zullen een stopzetting van de vijandigheden bespreken. Die flakkerden eerder deze maand weer op, nadat een staakt-het-vuren werd opgeschort. Midden februari staat in Mexico een nieuw overleg gepland, zegt regeringsonderhandelaar Otty Patiño.

gliBron: BELGA

ELN bevestigde op Twitter dat de dialoog hervat wordt. Die dialoog lag zo goed als stil nadat de rebellen de door president Gustavo Petro op Nieuwjaarsdag aangekondigde wapenstilstand afwezen.

De guerillabeweging ziet een uitweg uit de crisis als voornaamste doel van de gesprekken. Die crisis kon, volgens de rebellen, ontstaan door de blunder van Petro. Het bestand dat de president had aangekondigd betrof, behalve ELN, onder meer de twee belangrijkste dissidente facties van de FARC. Enkel ELN verwierp het bestaan van zo’n bestand.

Gustavo Petro werd vorig jaar de eerste linkse president van Colombia, en hij startte een ambitieus plan van “totale vrede” op. Daarvoor moet onderhandeld worden met dissidente FARC-rebellen, die het in 2016 getekend vredesakkoord verwerpen, maar ook met andere gewapende groepen die actief zijn in de cocaïnehandel.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt