De Croo pleit voor havenkorps in strijd tegen drugscriminelen

©  BELGA

In de strijd tegen de drugscriminaliteit in Antwerpen, pleit premier Alexander De Croo voor de oprichting van een havenkorps. Meer mensen op het terrein moet helpen het gigantische domein beter in de gaten te houden. Dat heeft de premier zondag verklaard aan VTM NIEUWS. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever reageert schamper.

Bron: BELGA

Dat havenkorps is een van de drie stappen die volgens de eerste minister nodig zijn om de strijd met de drugscriminaliteit in Antwerpen aan te gaan. Daarbij wordt gekeken naar de haven, die een draaischijf is in de cocaïnesmokkel. Het domein is echter enorm groot - 120 vierkante kilometer - en daarom ziet De Croo heil in een havenkorps.

Volgens de premier moet het gaan om politiemensen. Ze moeten arrestaties en ondervragingen kunnen uitvoeren en zijn daarvoor beter gewapend dan Defensie, legde hij uit. Er moet nu worden bekeken hoe mensen voor dat korps beschikbaar kunnen worden gesteld. Het is echter niet de bedoeling zomaar personeel van andere steden over te plaatsen naar de haven.

Een tweede stap die mee de drugseconomie moet breken, bestaat uit extra controles op verdachte containers. Zoals bekend zijn er vijf extra scanners en extra douaniers op weg naar de haven. Het is de bedoeling het aantal gecontroleerde containers op te trekken naar 300.000 tot 400.000 per jaar, tegenover zowat 40.000 vandaag.

Niet onder de indruk

Daarnaast wil De Croo dat de boetes voor gebruik van cocaïne omhoog gaan tot 1.000 euro. Eerder had zijn partijgenoot en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) al aangekondigd het boetestelsel te zullen aanpassen. Ook de premier stelde dat de huidige boetes (75 tot 150 euro) “onredelijk laag” liggen voor wie 50 euro per gram wil betalen.

LEES OOK. Van Quickenborne (Open VLD) wil boetes voor cokegebruik fors optrekken

Burgemeester De Wever is niet onder de indruk van het pleidooi voor een havenkorps. “Mooi, want dat bestaat al”, schrijft hij op Twitter. “Het heet ‘de federale scheepvaartpolitie’ en ze zijn met minder dan 100. Op papier zouden ze met 180 moeten zijn. En dat zijn er nog eens de helft te weinig. Er zijn er minstens 350 nodig. Doe er iets aan aub.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten