Politie beëindigt inzet bruinkooldorp Lützerath, laatste boomhut ontruimd

©  Sven Dillen

De politie is klaar met haar operatie in het al lange tijd bezette Duitse ‘bruinkooldorp’ Lützerath. De laatste bezetters zijn zondag uit de boomhutten gehaald. Alleen in een tunnel onder de grond zitten nog twee activisten. Die worden door energiebedrijf RWE daaruit “gered”, aldus een woordvoerder van de politie in Aken. De politie heeft daarmee geen bemoeienis, en trekt zich daarom terug uit het dorp.

Bron: BELGA

Het dorp in de deelstaat Rijnland-Palts was sinds ruim twee jaar bezet. De actievoerders wilden op die manier verhinderen dat energiegroep RWE 280 miljoen ton bruinkool onder het dorp uithaalt. Die hoeveelheid fossiele brandstof drijft de temperatuur op aarde onaanvaardbaar hoog op, aldus de bezetters. Een grote politiemacht begon woensdag met de ontruiming en haalde bijna 500 bezetters uit het dorp.

LEES OOK. Duizenden klimaatbetogers dagen politie uit in bruinkooldorpje Lützerath: “Dit is verraad van alle huidige en toekomstige generaties”

De voorzitter van de politievakbond voor de deelstaat heeft de kritiek op het politieoptreden zaterdag tegen demonstranten van de hand gewezen. “De politie handhaaft de wet”, zei Michael Mertens, GDP-hoofd voor Noordrijn-Westfalen, zondag tegen het Duitse persbureau DPA. “En als de communicatie niet meer helpt, dan ontstaan helaas situaties zoals gisteren. Niemand wil dat, maar dan is het gewoon onmisbaar om uitvoering te geven aan het mandaat dat de politie heeft.”

Helaas, zei hij, raakten mensen aan beide kanten gewond bij botsingen tussen politieagenten en demonstranten. “De activisten verspreiden in die context nu echter ‘verhalen’“. Hij zei bijvoorbeeld dat er niets bekend is over een reddingshelikopter die volgens de actievoerders nodig was om een ernstig gewonde demonstrant te evacueren. De politieagenten hadden “uitstekend werk geleverd onder moeilijke omstandigheden”, zei Mertens.

LEES OOK. Onze reporter in het Duitse bruinkooldorpje dat moet verdwijnen: “Politie mag me niet zo maar verwijderen omdat ik op 2,5 meter hoogte zit”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt