Laurens Sweeck neemt een beetje wraak voor verloren BK en wint cross in Otegem, Michael Vanthourenhout komt niet in stuk voor

©  BELGA

Het was een beetje te verwachten, maar hij doet het toch maar. Laurens Sweeck heeft zijn kater van het verloren BK doorgespoeld met de overwinning in de veldrit van Otegem. Belgisch kampioen Michael Vanthourenhout kwam tekort in het West-Vlaamse slijk en haalde het podium niet. Plekken twee en drie waren voor Joran Wyseure en Gerben Kuypers.

Vincent Van Genechten

“Ik hoorde dat aan de derde plaats van (Thibau, red.) Nys een gouden randje zat. Dan is het spijtig dat aan de gouden medaille van Vanthourenhout een bronzen randje zit”, klonk het vooraf snoeihard bij Sweeck richting zijn oude kamp. De spanning was dus te snijden.

Het was Joran Wyseure die het beste vertrok. Hij kreeg Laurens Sweeck mee in het wiel. Ook Tim Merlier was van de partij en kende een goede start. Eli Iserbyt schoof eens in het veld stelselmatig op naar de vierde plaats. Michael Vanthourenhout had zijn start gemist en bengelde rond positie tien. Bij het ingaan van de tweede ronde had zich een kopgroep gevormd met Wyseure, Sweeck, Iserbyt, Merlier, Daan Soete en Jente Michels. Vanthourenhout volgde in een tweede groep met onder anderen Jens Adams op 15 seconden.

Sweeck trok in de aanval en kreeg zijn teamgenoot Wyseure in steun. Vanthourenhout was ondertussen tot bij Iserbyt gereden in een groepje waar ook Merlier, Soete en Michels deel van uitmaakten. Merlier moest dit gezelschap laten rijden en zo bleven er met Iserbyt, Wyseure, Vanthourenhout, Sweeck en Michels nog slechts vijf koplopers over. Kersvers Belgisch kampioen Vanthourenhout werd opgehouden in de materiaalpost, waar hij even moest wachten op een propere fiets.

©  BELGA

Sweeck solo

Net voor half cross ging Sweeck versnellen. Bij het ingaan van de vijfde van in totaal acht ronden telde de tweede van het afgelopen BK vijf seconden voorsprong op Vanthourenhout, Iserbyt, Michels, Kuypers en Michels. Sweeck bleef furieus op de trappers stampen en dikte zijn voorsprong stelselmatig aan. Achter hem spatte het helemaal open. Kuypers posteerde zich op de tweede plaats, met Michels in het wiel. Dan volgden Iserbyt en Wyseure. Vanthourenhout zakte weg en zocht het gezelschap op van Merlier. Ook bij Iserbyt doofde het licht stilaan uit.

Sweeck vatte de slotronde aan met een voorgift van 27 seconden op het duo Wyseure-Kuypers. Laatstgenoemde maakte daarop een foutje en ging tegen de vlakte. Sweeck, die nog een dansje met de fiets maakte in de materiaalpost, ploeterde naar de zege en haalde het voor Wyseure. Vanthourenhout kwam op meer dan twee minuten als negende over de streep.

Uitslag:

1. Laurens Sweeck

2. Joran Wyseure

3. Gerben Kuypers

4. Jente Michels

5. Tim Merlier

6. Lander Loockx

7. Eli Iserbyt

8. Ryan Kamp

9. Michael Vanthourenhout

10. Jens Adams

©  BELGA

Aangeboden door onze partners