Vier van de vijf studenten van beruchte studentenkring opnieuw welkom op VUB-campus

©  belgaimage

Vier van de vijf studenten van de Solvay-studentenkring die naar aanleiding van een onderzoek naar “verregaand grensoverschrijdend gedrag” niet meer op de campus mochten komen zijn opnieuw welkom. Dat heeft de VUB hen meegedeeld in een mail. Bart Verbelen, een van de advocaten van de studenten, die onder meer het campusverbod aanvocht voor de kortgedingrechter haalt hiermee zijn slag thuis.

aba

Eind oktober liet de VUB weten dat het een strafklacht had neergelegd bij het parket naar aanleiding van “verregaand grensoverschrijdend gedrag”. De zedenfeiten waarvan sprake gebeurden volgens onze informatie tijdens een VUB-skireis in het Franse Risoul. Tegelijk startte de VUB een tuchtprocedure tegen de betrokken studenten en werden zogenaamde “bewarende maatregelen” genomen. Zo mochten de studenten niet meer op de campus komen. Lessen bijwonen kon enkel online en enkel achteraf en dus niet live.

Bart Verbelen, advocaat van de preses van Solvay, trok vervolgens naar de kortgedingrechter, maar die hief het campusverbod in eerste instantie niet op. De advocaat ging in beroep en daar haalde hij wel zijn gelijk. Het hof van beroep oordeelde dat de opgelegde maatregel “niet proportioneel” is. “Er ligt geen aanvaardbare en voldoende rechtvaardiging voor de aangevochten maatregel voor”, klinkt het in het arrest. “Wij zijn tevreden met die uitspraak”, reageert Verbelen. “Deze maatregelen waren voor mijn cliënt zeer stigmatiserend. Hij is tot op heden trouwens nog steeds niet verhoord.”

LEES OOK. “Uitdagend, vadsig en op het randje van sociaal toelaatbaar”: de studentenclub die zich strafklacht van VUB op de hals haalde

De preses is voortaan dus weer welkom op de campus. Ook de drie andere geviseerde studenten kregen van de VUB groen licht om weer naar de campus te komen. VUB-woordvoerster Nathalie Vlaemynck bevestigt dat. Voor de vijfde student is het nog even afwachten. Volgens zijn advocaat komt de VUB dinsdag samen om de kwestie te bespreken. Advocaat Kris Luyckx maakt zich sterk dat ook voor zijn cliënt de maatregel zal worden opgeheven.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt