Meghan Markle en prins Harry wijzen excuses Jeremy Clarkson af: “Hij verspreidt vrouwenhaat en complottheorieën”

De 62-jarige Britse presentator Jeremy Clarkson heeft zich in een e-mail geëxcuseerd bij Meghan Markle en echtgenoot prins Harry voor zijn column in de krant The Sun, waarin hij zei de hertogin van Sussex te “haten”. Dat schrijft Clarkson maandag in een mededeling op Instagram. Wat Amazon Prime betreft, komen de verontschuldigingen van de presentator te laat. Ook Harry en Meghan wijzen de excuses van de hand en verwijten Clarkson het verspreiden van haat en gevaarlijke complottheorieën.

wverBron: BELGA

In de column, die in december verscheen, schreef de voormalige ‘Top Gear’-presentator dat hij  “droomde van de dag waarop ze naakt door de straten van elke Britse gemeente moet wandelen en het publiek ‘Shame!’ (schaamte, nvdr.) scandeert en brokken uitwerpselen naar haar gooit”. “Iedereen van mijn leeftijd denkt er zo over”, schreef hij verder. 

LEES OOK. Meghan Markle verwerpt excuses na column Jeremy Clarkson: “Niets meer dan PR-stunt”

Sinds de column is uitgegeven, ontving de Britse perswaakhond IPSO al een recordaantal van 25.000 klachten, schrijft de Britse omroep BBC. In een mededeling voor kerst liet Clarkson weten “geschokt” te zijn “zo veel pijn” te hebben veroorzaakt. Zijn uitspraak zou een verwijzing geweest zijn naar de serie Game of Thrones, waar een van de personages gedwongen wordt om naakt door de straten te dwalen. Ook zou hij zijn column die dag niet nagelezen hebben omdat hij gehaast was. Pas toen zijn tekst gepubliceerd was, besefte hij naar eigen zeggen dat hij het “volledig verpest” had. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Beschamend taalgebruik”

Een woordvoerder van Meghan en prins Harry noemde die spijtbetuiging toen een “publiciteitsstunt” en betreurde dat de krant geen contact had opgenomen met de hertogin van Sussex om zich te verontschuldigen. Clarkson zegt nu zich te hebben geëxcuseerd in een mail op kerstochtend. Zijn taalgebruik in de column was “beschamend”, geeft hij toe. Hij wou niet echt oproepen om op straat te komen en had de verwijzing naar ‘Game of Thrones’ duidelijk moeten maken, klinkt het nog.

LEES OOK. Voor één keer scharen de Britten zich wel achter Meghan Markle na column van Jeremy Clarkson

Streamingdienst Amazon Prime zou niet langer willen samenwerken met Clarkson. Ingewijden vertellen aan het doorgaans goed geïnformeerde vakblad Variety dat er na de al geplande of opgenomen seizoenen van de series ‘The Grand Tour’ en ‘Clarkson’s Farm’ geen vervolg komt. Dat zou betekenen dat het programma stopt na het derde seizoen, dat volgend jaar wordt verwacht. De allerlaatste afleveringen van ‘The Grand Tour’ zijn naar verluidt eind volgend jaar te zien. Het programma, een soort spin-off van Clarksons eerdere BBC-autoprogramma ‘Top Gear’, is volgens Variety een van de populairste titels van Amazon Prime.

Een woordvoerder van Meghan en prins Harry laat maandag weten dat de krantencolumn van Clarkson slechts één onderdeel was van “een reeks artikelen vol haat”. Het echtpaar gelooft ook niet dat het artikel een zogenaamd onzorgvuldig, op zichzelf staand incident was. Volgens Harry en Meghan verspreidde Clarkson gevaarlijke complottheorieën en vrouwenhaat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten