‘Wisselgate’ zindert nog na in Otegem: “Heel zielig dat Laurens nog in de slotronde een pirouette maakte”

©  Geert De Rycke

De verbale oorlog tussen Laurens Sweeck en de nieuwe Belgisch kampioen Michael Vanthourenhout duurt voort. De tweede van het BK in Lokeren nam in de Betafence Cyclocross in Otegem met een solo niet alleen revanche, maar maakte ook uitdagend een pirouette voor de mecaniciens van de nieuwe nationale kampioen. “Héél zielig”, vond Vanthourenhout.

Hugo Coorevits

Sweeck was in een ijskoud Zuid-West-Vlaanderen nog altijd pissig om de paar incidenten zondag in de materiaalzone van Lokeren, waardoor het BK “sportief gezien niet helemaal verlopen is zoals het had moeten zijn”. “Ik voel me bestolen”, klonk het in Lokeren. Na zijn vijfde seizoenszege in Otegem bleef het kopstuk van Crelan-Fristads bij zijn standpunt rond de Wisselgate. “De mecaniciens stonden niet waar ze moesten staan en hinderden me moedwillig. Maar niemand zal de ballen hebben om het nog om te keren. Ik moet op zo’n manier ook geen trui krijgen, daar gaat het niet om. Maar er mag gezegd worden wat er is gebeurd.”

Michael Vanthourenhout kreeg in Otegem dan een koekje van eigen deeg. “We reden zij aan zij en ik ben dan door Laurens in de materiaalzone geduwd. Ik was niet van plan om te wisselen, maar door dat manoeuvre moést ik wel. Omdat mijn fiets niet klaar stond, had ik een kort oponthoud. Nu, op dat moment was hij beter, maar toch.”

Sweeck had een ander verhaal. “Ik kwam wat rap de bocht uit en kon nog net de ingang van de materiaalpost ontwijken. Maar ik denk dat Michael geen andere keus had en wél moest binnenrijden. Méér was het niet. Was zijn fiets niet klaar? Dan waren zijn mecaniciens opnieuw in de fout.” (lacht)

Het was halfkoers en het moment dat Sweeck in de modder versnelde en voor een solo ging. “Deze zege was een klein beetje een revanche. De plooien van Lokeren zijn daarmee niet glad gestreken. Die plooien zullen voor altijd blijven. Ik ga er niet te veel woorden meer aan vuilmaken. Het is gepasseerd.”

Pirouette van Sweeck

Wat Vanthourenhout vooral stak, was dat Sweeck in de slotronde nog een pirouette met zijn fiets maakte voor zijn mecaniciens, net zoals hij zondag – noodgedwongen – moest doen. “Ik blijf erbij dat dit in Lokeren niet moedwillig gebeurde. Mijn schoonvader is er de kop van in. Maar goed, als hij zo verder wil, dan doet hij maar. In Diegem viel ik door Laurens op de balken. Daar kon hij volgens mij zelf niets aan doen. Ik kon toen ook gezegd hebben dat het moedwillig was, maar zo steek ik niet ineen. Als ik vind dat dit per ongeluk is, kan ik me daarbij neerleggen.”

De twee ex-ploegmaten van Pauwels Sauzen-Bingoal zijn wel niet van plan een en ander bij te leggen. “Ik ga er met hem niet over praten”, zei Vanthourenhout met een bitse ondertoon. “Ik vertrek dinsdag naar Spanje. Volgende week is er weer een Wereldbekercross in Benidorm en dan zien we elkaar terug. Alles wat Sweeck zegt, is juist, hé. ”

“Het is spijtig dat zulke dingen zoals in Lokeren moeten voorvallen”, besloot Sweeck. “We komen elkaar al jaren tegen en hopelijk is dat nog jaren het geval, maar Lokeren was zuur.”

 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten