Geen vervolg op ‘The grand tour’ en ‘Clarkson’s farm’

Amazon stopt samenwerking met Jeremy Clarkson na column over Meghan Markle

©  James Shaw/REX/Shutterstock

Streamingdienst Amazon Prime wil niet langer samenwerken met presentator Jeremy Clarkson na zijn veelbesproken column over Meghan Markle, de echtgenote van de Britse prins Harry. Ingewijden vertellen aan het doorgaans goed geïnformeerde vakblad ‘Variety’ dat er na de al geplande of opgenomen seizoenen van de series ‘The grand tour’ en ‘Clarkson’s farm’ geen vervolg komt.

Bron: Variety

Clarkson’s farm zou stoppen na het derde seizoen, dat volgend jaar wordt verwacht, en de allerlaatste afleveringen van The grand tour zouden naar verluidt eind volgend jaar te zien zijn. Het programma, een soort spin-off van Clarksons eerdere BBC-autoprogramma Top gear, is volgens Variety nochtans een van de populairste titels van Amazon Prime.

Spijt

Het nieuws kwam maandag naar buiten, op dezelfde dag dat Clarkson een nieuwe spijtbetuiging publiceerde. Hij schreef op Instagram onder meer dat hij in een e-mail zijn excuses heeft aangeboden aan prins Harry en Meghan Markle.

Alles draait om een column voor The Sun waarin Clarkson het heeft over zijn haat voor Meghan. Zo schreef hij onder meer dat hij “droomt van de dag waarop ze naakt door de straten van elk dorpje in Groot-Brittannië moet lopen, terwijl het volk Schaam je! roept en uitwerpselen naar haar gooit.” Daarmee maakte Clarkson een verwijzing naar een beroemde scène uit de serie Game of thrones. Na duizenden klachten werd de column offline gehaald.

Op Instagram schrijft de presentator dat hij “op die noodlottige dag” alleen thuis was. “Dus toen ik klaar was, drukte ik gewoon op verzenden. En toen de column de volgende dag verscheen, explodeerde de landmijn. Het was een langzaam gerommel om mee te beginnen en ik negeerde het. Maar toen werd het gerommel luider.”

Toen de presentator zijn eigen woorden opnieuw las, schrok hij enorm. “We hebben dat allemaal weleens meegemaakt, denk ik. Zo’n moment dat we ons ineens realiseren dat we totaal de mist in zijn gegaan. Je voelt je zweterig en koud tegelijkertijd, je hoofd bonst en je voelt je misselijk”, blikt hij terug.

“Walgelijk geweld”

Clarkson zegt dat hij tijdens het schrijven van zijn column dacht aan de scène in Game of thrones, maar was dat vergeten op te schrijven. “Dus het leek alsof ik echt opriep tot walgelijk geweld tegenover Meghan.”

De presentator kreeg naar eigen zeggen veel boze reacties, ook van vrienden. “Ik heb iedereen met wie ik werk geschreven hoeveel spijt ik heb en op kerstochtend heb ik Harry en Meghan in Californië gemaild om ook aan hen mijn excuses aan te bieden. Ik zei dat ik verbijsterd was over wat ze op tv hadden gezegd, maar dat de taal die ik in mijn column had gebruikt schandelijk was en dat het me oprecht speet.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten