SK Deinze mag tijdelijke tribune nog altijd niet gebruiken, licentie voor profvoetbal komt in gevaar
SK Deinze mag deze tribune nog steeds niet gebruiken. — © lmd
SK Deinze mag zijn tijdelijke tribune met 4.200 zitjes nog altijd niet gebruiken, in afwachting van de strafrechtelijke behandeling van de kwestie. Dat op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. Dat werd dinsdag in de burgerlijke rechtbank beslist. De zaak ligt nu in handen van de onderzoeksrechter, die zal bepalen of het geschil een strafrechtelijk staartje krijgt.
Even terug naar het begin. De tijdelijke tribune kwam er in eerste instantie om aan de licentievoorwaarden te voldoen. Als SK Deinze verder wil spelen in de Challenger Pro League, moet ze 4.500 toeschouwers kunnen ontvangen, waarvan 1.500 op een zitplaats.
LEES OOK. SK Deinze mag voetbaltribune niet meer gebruiken, rechter legt dwangsom op van 10.000 euro per dag
Maar met een huidige capaciteit van 3.482, waaronder 792 zitplaatsen, komt de licentie voor het profvoetbal in gevaar. SK Deinze liet daarom begin 2022 een tijdelijke tribune bouwen aan de zijde van de Stadionlaan.
“Nu al filerijden”
Ondernemer Patrick Piens startte daarop een gerechtelijke procedure tegen de tribune. De club zou immers niet over de nodige vergunningen beschikken, al wordt dat door SK Deinze betwist. Piens was niet aan zijn proefstuk toe, want eerder liet hij ook de dossiers voor de stadsboulevard, het PRUP Brielmeersen en het doortrekken van de zwarte baan gerechterlijk lamleggen.
Volgens de zakenman gaat het echter niet om een persoonlijke vete. De tijdelijke tribune strookt volgens hem niet met het mobiliteitsplan van de stad. “Het is er nu al filerijden”, klonk het. Maar er zou volgens Piens ook gesjoemeld zijn. Advocaat Pieter Van Assche, die de bvba Deinze Koopcenter van Piens bijstaat, diende daarom ook een strafklacht in bij de onderzoeksrechter. De zaak kwam in handen van het gerecht, die midden december de club verbood om de tribune nog langer te gebruiken. Doen ze dat wel? Dan moeten ze een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen.
Dwangsom blijft van kracht
Dinsdag werd in de burgerlijke rechtbank in Gent bevestigd dat de club de tribune niet mag gebruiken in afwachting van de strafrechtelijke behandeling, ook de dwangsom van 10.000 euro per dag wordt aangehouden.
Een zware domper, want de club heeft de tribune nodig om verder te kunnen spelen in het profvoetbal. “De dwangsom werd wel opgeheven voor de vzw KMSK Deinze, aangezien die niets met de zaak te maken heeft”, klonk het.
LEES OOK. Helemaal uitverkocht en toch geen vol huis: waarom SK Deinze een verhuis naar Moeskroen bestudeert
Hoe het nu precies verder moet, is nog niet duidelijk. Het kan nog wel even wachten zijn op een strafrechtelijke beslissing. In tussentijd zal ze haar opties moeten bekijken om verder in 1B te kunnen spelen. Een verhuis naar Moeskroen? Of afspraken met Zulte Waregem en Kortrijk? Dat zal nog moeten blijken.
“Niet toegeven aan één persoon die de club om zeep wil helpen”
Voorzitter Denijs Van de Weghe volgt de zaak van op afstand, want de touwtjes heeft hij sinds de verkoop van de club niet meer in handen. “Ik zou graag hebben dat SK Deinze hier blijft spelen, maar het is eigenaar ACA Invest die daarover beslist. Het stadion was dit seizoen nog niet uitverkocht, dus eigenlijk hebben we de tribune niet nodig. Voor matchen die erg veel volk zouden trekken, kunnen we de dwangsom eventueel wel ophoesten.”
Volgens Van de Weghe is er wel een oplossing in het verschiet. “In november heeft de club een aanvraag gedaan om een definitieve vergunning en dan is het probleem opgelost, lijkt mij. Maar dat zal helaas niet voor februari, maart zijn.”
Dat is dus een probleem, want de Pro League verwacht dat het huiswerk van SK Deinze eerder klaar is. Van de Weghe hoopt op een uitzonderingsregel. “En ik hoop dat de andere profclubs ons steunen. Je gaat toch niet toegeven aan één persoon die je club om zeep wil helpen? Wat wint Piens hier trouwens bij? Zelfs tegen Zulte Waregem waren er geen verkeersproblemen.”
Het bestuur van SK Deinze zegt akte genomen te hebben van de beslissing van de burgerlijke rechtbank. “Maar we hebben nog geen officiële schriftelijke uitspraak gekregen. Zodra we dat document ontvangen, zal het geanalyseerd worden en pas daarna zal de club communiceren.”
Man van 33 jaar overlijdt nadat hij vast komt te zitten in rolluik metrostation, derde incident in ruim een week tijd
Kelly Claessens (41) over het succes van vastgoedprogramma’s, kleur bekennen én Debbie Travis: “Er zit veel miserie verborgen achter de gevels van huizen”
Man in levensgevaar na uitslaande brand in Antwerpse Carnotstraat, ook twee kinderen naar ziekenhuis
Ervaren parachutist (46) stort neer in centrum Ledegem: toestand stabiel
Britse presentator Phillip Schofield na heisa over affaire: “Ik ben alles kwijt”
Waarom je beter niet meer in je ogen wrijft volgens deze dokter: “Als je denkt dat er niets kan gebeuren, dan ben je fout”
Oeps: uitgebroken lama zorgt voor chaos op autosnelweg
“Hup hup, ga eens vooruit”: prins William moet tussenkomen in geanimeerd gesprek tussen prinses Kate en pasgetrouwde Jordaanse prinses