Tarabella (PS) kreeg 120.000 euro cash volgens spijtoptant Panzeri, die Marie Arena vrijpleit: “Hij weet dat hij mensen heeft verraden”

©  AFP

Antonio Pier Panzeri, een van de sleutelfiguren in de corruptiezaak in het Europees Parlement, kiest ervoor om als spijtoptant te getuigen. Het voormalige Italiaanse Europarlementslid zou volgens Panzeri minstens 120.000 euro in cash hebben overhandigd aan de Belg Marc Tarabella (PS), schrijft de zakenkrant L’Echo dinsdag. Volgens zijn advocaat Laurent Kennes pleit hij het Belgische Europarlementslid Marie Arena (PS), wiens naam in het dossier ook is gevallen, dan weer volledig vrij.

wverBron: BELGA

In ruil voor zijn medewerking wacht Panzeri een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan vier jaar met uitstel en één jaar effectief, en een geldboete, zo melden gerechtelijk bronnen. Ook het geld dat hij met de feiten verdiend heeft, wordt verbeurd verklaard. Het zou intussen gaan om een bedrag van één miljoen euro.

LEES OOK. Europese parlementsleden verdienen even veel als De Croo, net om omkoping te vermijden. En toen kwam Qatargate

Panzeri werd op 10 december 2022 in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie als leider, het witwassen van geld en actieve en passieve corruptie. De man was onder aanhoudingsbevel geplaatst en op 14 december had de raadkamer zijn voorlopige hechtenis met een maand verlengd. Panzeri was daartegen in beroep gegaan maar dinsdag bleek voor de kamer van inbeschuldigingstelling dat hij dat beroep had ingetrokken.

Marie Arena

Volgens zijn advocaat wil Panzeri zijn “spijt” uitdrukken tegenover Marie Arena, “met wie hij een zeer nauwe band had”. “Hij weet dat hij mensen heeft verraden, het vertrouwen van bepaalde mensen heeft beschaamd, en Marie Arena is een van hen”, aldus Kennes dinsdagavond op de RTBF. “Hij zal haar naam noemen om te zeggen dat zij er niets mee te maken heeft en dat hij haar nooit iets zou hebben durven voorstellen”, voegde hij eraan toe.

LEES OOK. Europees Parlement lanceert procedure voor opheffing immuniteit Marc Tarabella (PS) wegens Qatargate

Marc Tarabella. ©  EPA-EFE

Over Marc Tarabella, het andere Europees Parlemenslid van PS dat genoemd wordt in de zaak en van wie het Belgische gerecht vraagt om zijn immuniteit op te heffen, wilde de advocaat geen commentaar geven. “We communiceren geen informatie over de zaak die onderzocht wordt. Dat maakt deel uit van de overeenkomst. Maar het is betreurenswaardig dat er informatie uit het dossier lekt waarbij er namen worden genoemd van mensen die nog niet eens de kans hebben gehad om te worden gehoord en die geen toegang hebben tot elementen van het dossier”.

Panzeri zou volgens L’Echo al snel na zijn arrestatie op 10 december Tarabella hebben beschuldigd van corruptie. Het zou gaan om een compensatie voor geleverde prestaties in dossiers die te maken hebben met Qatar. De advocaat van Tarabella laat aan De Standaard weten dat zijn cliënt ontkent geld ontvangen te hebben.

Geld en geschenken

Panzeri werd op 9 december opgepakt, net als zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner, Eva Kaili, de intussen voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

Marie Arena. ©  BELGA/BELPRESS

De arrestaties kaderden in een onderzoek van het federaal parket naar pogingen van Golfstaat Qatar om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden, door aan mensen met een politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement grote geldbedragen te betalen of aanzienlijke geschenken aan te bieden. Ook Marokko wordt in het onderzoek genoemd, met mogelijke corruptie door zijn inlichtingendienst DGED en de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun.

LEES OOK. Experts kritisch voor plannen van Europees Parlement om nieuw Qatargate te voorkomen: “Ik zie al meteen een blinde vlek”

Pier Antonio Panzeri wordt als een spilfiguur beschouwd in het onderzoek. Het is via hem en zijn vzw Fight Impunity dat Qatar en Marokko zouden geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

De regeling van spijtoptant werd in België nog maar een keer gebruikt. Toen opteerde voetbalmakelaar Dejan Vekkjovic voor spijtoptant in de zaak-Propere Handen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten