Energieleveranciers dreigen tot 10.000 euro boete te krijgen als ze met voorschotten van klanten knoeien

Er dreigen straffen tot 10.000 euro voor energieleveranciers die hun klanten te hoge voorschotten blijven opdringen.

Werner Rommers

Sinds de energiecrisis regent het klachten over de voorschotten die energieleveranciers aan hun klanten aanrekenen: véél te hoge bedragen, compleet onrealistisch, en vaak slagen klanten er niet in dat voorschotbedrag weer naar beneden te krijgen, ook al kunnen ze aantonen dat het voorgestelde bedrag kant noch wal raakt.

Vreemd, omdat een wetgevend initiatief van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) energieleveranciers sinds begin 2022 verbood om zonder expliciet akkoord van de klant het voorschot te verhogen.

Dat deze wet de energieleveranciers echter niet op andere gedachten bracht, en dat er klachten bleven komen, was volgens staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) te wijten aan het feit dat deze wet “niet voorzag in strafbepalingen”, zeg maar een stok achter de deur voor energieleveranciers die de wet aan hun laars lappen.

Tot 10.000 euro boete

Daar komt nu verandering in. Vooruit-Kamerlid Kris Verduyckt heeft een wetsvoorstel klaar dat straffen van 250 tot 10.000 euro voorziet voor energieleveranciers die “de regels rond de voorschotfacturen niet naleven”, aldus Verduyckt.

Hij stelde bijvoorbeeld vast dat sommige leveranciers hun klanten wel de mogelijkheid geven hun voorschot aan te passen, zoals de wet vraagt, maar slechts in zeer beperkte mate. Ze konden het voorgestelde bedrag bijvoorbeeld slechts met maximum 20 procent aanpassen, “wat ingaat tegen wat wij in de wet hebben afgesproken”.

Volgens Verduyckt kunnen de federale energiewaakhond CREG en de Economische Inspectie vandaag wél optreden tegen dergelijke energieleveranciers, iets waarover echter discussie bestaat. Met zijn wetsvoorstel, dat de huidige elektriciteits- en gaswet actualiseert, wil hij daarom nu “elke rechtsonzekerheid vermijden, zodat op de meest duidelijke manier wordt gegarandeerd dat consument beschermd worden tegen eenzijdige aanpassingen van het voorschot op hun energiefactuur”.

Karrenvracht aan klachten

Verduyckt verwacht dat de andere regeringspartijen het wetsvoorstel mee zullen goedkeuren en dat het snel van kracht wordt. Mede gelet op de karrenvracht aan klachten die over dit thema blijven opduiken.

De Ombudsman Energie verzamelde vorig jaar een recordaantal van 27.000 klachten, drie keer zoveel als in 2021. En veel daarvan gaan over de manier waarop energieleveranciers hun klanten voorschotten opleggen.

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten