Madonna komt in oktober naar België tijdens wereldtournee voor haar 40-jarige carrière

Veertig jaar geleden bracht Madonna haar eerste elpee uit. Dat viert ze dit jaar met een tournee langs de grootste rocktempels en stadions ter wereld. Op 21 oktober houdt de ‘Celebration’-tour ook halt in het Sportpaleis van Antwerpen.

Paul Demeyer

Het was een beetje vreemd dit weekend: Madonna’s Instagram-pagina stond plots compleet blank. Terwijl het toch Madonna’s favoriete communicatiekanaal is. Vorig jaar nog toeterde ze op Instagram dat ze zelf haar biopic zou regisseren, dat ze al audities aan het afnemen was en dat Julia Garner (bekend van oa de Netflix-serie Ozark) een goede kanshebber was voor de Madonna-rol.

(Lees verder onder de video waarin Madonna haar wereldtournee aankondigt)

LEES OOK. Poplegende Madonna onherkenbaar op nieuwe beelden

Billboard, de site van de Amerikaanse hitlijsten, wist als eerste waarom Madonna alles op Instagram wiste. Madonna’s muziekproducent Live Nation en haar manager Guy Oseary vertelden Billboard dat Madonna dit jaar weer op wereldtournee trekt. Een verjaardagstournee, want deze zomer is het veertig jaar geleden dat Madonna’s eerste studioalbum Madonna verscheen, met daarop de hitsingles Borderline en Holiday. Straks komen alle gegevens over de nieuwe concerttoer op Madonna’s Instagram.

(Lees verder onder de Holiday-video)

Proces aangesmeerd

De laatste tournee van Madonna dateert van 2019. De Madame X-tournee (naar het gelijknamige album) was eerder intimistisch. “Ik wil eens dicht bij mijn publiek staan”, had Madonna vooraf gezegd. Maar ze werkte dat publiek ferm op de zenuwen door haar concerten soms drie uur overtijd te laten beginnen. In New York trokken twee misnoegde fans daarvoor naar de rechtbank.

De Madame X-tournee moest in 2020 voortijdig worden afgebroken, toen de corona-epidemie het publieke leven wereldwijd stillegde. Al kwam dat Madonna ook goed uit, want ze had fel te lijden onder de pijnen in haar knie en heup. Maar in een interview klonk ze strijdvaardig: “Ik ben nog niet afgeschreven. Ik kan nog stadion-optredens geven en miljoenen verdienen.”

Madonna staat nog steeds te boek als de vrouwelijke artieste die de meest succesvolle concert-tournee ooit deed. Dat was in 2008 en 2009. Toen bracht haar Sticky and sweet-tournee meer dan 400 miljoen euro op, met een verkoop van 4,5 miljoen tickets, waarvan 70.000 in ons land.

In de VS riep Madonna Britney Spears op het podium tijdens haar Sticky and Sweet-tournee. ©  REUTERS

Franse vraag

Nu dus een verjaardagsconcert, met vooral de grootste hits. En daar heeft Madonna er genoeg van. Ze scoorde 57 hits in de Amerikaanse Billboard 100. Ze stond 38 maal in de top tien en haalde twaalfmaal de eerste plaats.

Madonna doet op haar tournee onder andere Detroit, Chicago, New York, Miami, Londen, Barcelona, Antwerpen en Parijs aan. Madonna is niet klaar met Frankrijk. Want net nu plaatste Brigitte Fouré, burgemeester van Amiens, volgende oproep op haar Facebook-pagina: “Madonna, wil je tegen 2028, wanneer wij hopelijk Europese Culturele Hoofdstad zijn, het Martin Langlois-schilderij Diane et Endymion terugbrengen.” Tot de Tweede Wereldoorlog hing het schilderij in het museum van Amiens. Daarna verdween het en dook het terug op in de VS, waar Madonna het in 1989 voor 1,3 miljoen euro kocht op een Sotheby’s-veiling.

Tickets voor het concert op zaterdag 21 oktober in het Sportpaleis in Antwerpen zijn vanaf vrijdag 20 januari om 10 uur te koop en variëren van 324,70 euro, 274,70 euro, 196,70 euro, 135,10 euro, 90,30 euro tot 45,50 euro. De ticketprijzen zijn inclusief servicekosten en mobiliteitsbijdrage. Tickets zijn uitsluitend te koop via ticketmaster.be

Aangeboden door onze partners

Lees ook