Michael Frey hangt het uit bij Antwerp en dat valt niet in goede aarde bij teammaats: “Hij laat ons in de steek”

Antwerp trekt zonder Michael Frey (28) naar zee. De spits zit voor de tweede keer op rij niet in de selectie. Hij wil absoluut weg en gedraagt zich erg onprofessioneel.

Pieter-Jan Calcoen

Als het van Michael Frey afhangt, speelt hij liever vandaag dan morgen voor Schalke 04, de nummer achttien van de Bundesliga. Volgens Duitse bronnen heeft hij zelfs al een persoonlijk akkoord met de Duitse traditieclub, al werd dat ons niet bevestigd. Het probleem voor Frey is dat Antwerp pas wil meewerken aan een (tijdelijke) overgang als er een deftig financieel bod op tafel ligt. Dat is er voorlopig niet gekomen: in de mailbox van de bestuursleden zaten de voorbije dagen enkel aanbiedingen om Frey gratis te huren, wat voor RAFC onbespreekbaar is. In België polsten Charleroi en OHL al.

©  Getty Images

U begrijpt: tot er een degelijk voorstel is, is het voor Antwerp uitgesloten dat Frey vertrekt. In normale omstandigheden hoort een voetballer dan zijn contract – in het geval van Frey één tot en met 2024, met daarin mooie cijfertjes – te respecteren. De Zwitser ziet dat evenwel anders: hij meent dat hij een transfer moet forceren. Na de bekertriomf tegen Genk foeterde hij publiekelijk dat het zijn laatste wedstrijd voor Antwerp was geweest. De dagen nadien trainde hij individueel en dus was hij er niet bij tegen Union. Maandag verscheen hij dan toch weer tussen zijn ploegmaats op het oefenveld, al was daarmee alles gezegd: hij spande zich niet echt hard in, zo zagen omstaanders. Gisteren werkte hij weer een individuele oefensessie af.

Het gedrag van Frey wordt door jongens in de kleedkamer als hoogst onprofessioneel omschreven. “Hij hangt het uit en laat ons in de steek”, zo valt te horen. Dat is inderdaad zo, want in de huidige context kon de technische staf het niet maken om Frey mee te nemen voor de match tegen KV Oostende. Voor de tweede keer op rij ontbreekt hij zo in de selectie van de Great Old.

©  Isosport

Maar één alternatief

Antwerp zou Frey nochtans goed kunnen gebruiken. Het heeft met Vincent Janssen maar één echte spits in de selectie, nu is er geen alternatief. Los van deze kwestie zit Antwerp met een blessuregolf, waardoor Mark van Bommel sowieso al geen overschot heeft aan deftige wisselspelers. Ook tegen KVO zal de bank voornamelijk bemand worden door jonge talenten en spelers die eigenlijk niet voldoen aan de normen van een topclub. Bij een achterstand of blessure zou het dus wel leuk zijn om Frey te kunnen inbrengen, maar dat zal niet kunnen gebeuren.

Het heeft er alle schijn van dat de breuk tussen Antwerp en Frey definitief is. De vestiaire weet de houding van de aanvaller niet te smaken, ook Van Bommel schijnt ontgoocheld te zijn. Tenzij Frey de knop miraculeus weet om te draaien en zich excuseert – er zijn geen signalen dat dit zal gebeuren –, zal Antwerp verplicht zijn om open te staan voor eventuele biedingen, hoewel dat initieel niet de bedoeling was. In een ideale wereld was Frey gewoon gebleven, maar nu staat Antwerp met de rug tegen de muur.

99

Het valt wel voor Frey te hopen dat de clubs die hem het hoofd zot maken ook naar Antwerp zullen stappen met een aanvaardbaar voorstel. Want voor de goede orde: het stamnummer één zal zijn rugnummer 99 niet voor niks laten gaan. Het speurt wel al de markt af op zoek naar een vervanger, goed beseffend dat een exit van Frey zeer waarschijnlijk is.

Frey scoorde 33 doelpunten in 69 duels voor Antwerp. Enkel een onverwachte ommekeer kan die statistieken nog doen oplopen.

Aangeboden door onze partners