Waterpeil Vlaamse waterlopen begint te dalen, waakzaamheid blijft geboden

Themabeeld. ©  HJ / BLA

De komende dagen wordt geen grote regenval meer verwacht. Daardoor zal het waterpeil in de Vlaamse waterlopen niet meer toenemen. Op de meeste plaatsen neemt het af, ook al blijft voor enkele waterlopen waakzaamheid geboden. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij dinsdag.

wverBron: BELGA

Door de gevallen neerslag van de voorbije dagen zijn de peilen en afvoeren op een aantal waterwegen nog steeds verhoogd. Dinsdagavond wordt geen neerslag verwacht, en ook de komende dagen lijkt er geen neerslag van betekenis meer te vallen. Opwaarts werden piekafvoeren op alle waterwegen bereikt en zullen waterpeilen verder dalen.

In het IJzerbekken is de waakdrempel nog overschreden in Haringe, Roesbrugge en Lo-Fintele. Er werd een piekafvoer bereikt van 71 m³/s in Haringe. De afvoer is nu dalend, net als de peilen in Haringe en Roesbrugge. Vanaf woensdagnamiddag zal ook het peil in Lo-Fintele beginnen dalen.

Op het westelijk pand van het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort worden de (pre)waakdrempels overschreden, in functie van de afvoermogelijkheden. Op het kanaal Gent-Oostende kunnen waakdrempels de komende dagen tijdelijk overschreden worden in functie van het getij. Kortstondige overschrijdingen van de waakdrempels zijn mogelijk.

Op de Moervaart zijn er dinsdagmiddag nog overschrijdingen van (pre)waakdrempels, maar is het waterpeil dalend. Overschrijdingen van prewaakdrempels zijn de komende dagen niet uitgesloten, afhankelijk van de lozingsmogelijkheden via Evergem (Terneuzen) en pompen naar de tij-Durme. Op de tij-Durme in Lokeren schommelt het waterpeil op en neer door de pompwerking, met dinsdagmiddag nog tijdelijke overschrijdingen van de (pre)waakdrempel. Vanaf woensdag zakt het waterpeil ook daar onder de drempelwaarde.

In het bekken van de Demer is de piekafvoer nog niet bereikt. Dit zal tegen morgen/woensdag gebeuren. Er worden geen drempeloverschrijdingen verwacht. Op de Maas in Sint-Pieter bleef het debiet onder de prewaakdrempel en werd het piekdebiet (+/- 1330 m³/s) bereikt.

Op de Zeeschelde in Melle tot slot komt het peil bij hoogwater tot het einde van de week in de buurt van of hoger dan het peil van de Ringvaart door de verhoogde bovenafvoer.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten