Greta Thunberg weer vrij na arrestatie tijdens actie bij ‘bruinkooldorpje’ Lützerath

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en andere activisten die dinsdag werden opgepakt bij protesten tegen bruinkoolwinning in Duitsland, zijn na enkele uren weer vrijgelaten. Dat is bij de politie vernomen.

wverBron: AP

De groep activisten werd opgepakt aan een grote bovengrondse mijn. “Ze zijn met bussen buiten de gevarenzone gebracht”, aldus een woordvoerder van de lokale politie. Hun identiteit werd gecontroleerd en vervolgens werden ze vrijgelaten. Dat duurde “enkele uren”, aldus de woordvoerder.

Op foto’s is te zien hoe Thunberg door agenten werd weggeleid. De Zweedse klimaatactiviste is al enkele dagen in Duitsland om tegenstanders van de uitbreiding van de grootste bovengrondse mijn van het land, een hart onder de riem te steken. Voor die uitbreiding gaat binnenkort het ontruimde dorp Lützerath tegen de grond.

Thunberg was dinsdag aanwezig bij een protest aan de bovengrondse mijn Garzweiler 2, op ongeveer 9 kilometer van Lützerath. Met een groep activisten zat ze aan de rand van de mijn. Op Twitter zijn videobeelden te zien dat Thunberg door de politie wordt afgevoerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De klimaatactiviste voegde zich afgelopen week bij de manifestanten op de site, die protesteren tegen de uitbreiding van de mijn. De 20-jarige vrouw werd ook zondag al door de politie weggevoerd tijdens een protest. Ze liet eerder in een tweet weten naar aanleiding van haar bezoek aan Lützerath het “politiegeweld schandalig” te vinden.

LEES OOK. Duizenden klimaatbetogers dagen politie uit in bruinkooldorpje Lützerath: “Dit is verraad van alle huidige en toekomstige generaties” (+)

Activisten hielden het dorp meer dan twee jaar bezet in een poging te voorkomen dat het wordt gesloopt en energiebedrijf RWE er bruinkool uit de grond haalt. Vorige week is de politie begonnen met het ontruimen van het dorp.

©  REUTERS

©  AP

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt