Marc Tarabella (PS) dreigt uit fractie te worden gezet wegens Qatargate

©  AFP

De sociaaldemocraten in het Europees Parlement verwachten dat de Belg Marc Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino, die allebei in opspraak gekomen zijn in het corruptieschandaal dat vorige maand losbarstte, de fractie verlaten. Dat heeft voorzitter Iratxe Garcia Perez dinsdag gezegd in Straatsburg. Tarabella weigert daarop in te gaan, maar als hij en Cozzolino niet vrijwillig opstappen, zal de fractie interne procedures opstarten om hen aan de deur te zetten.

wverBron: BELGA

In het kader van het gerechtelijk onderzoek naar Qatargate vraagt het Belgische parket de parlementaire immuniteit van Tarabella en Cozzolino op te heffen. Het Europees Parlement stemt daar wellicht over tijdens zijn plenaire zitting in Brussel op 1 en 2 februari. De twee werden in december vorig jaar al geschorst, maar nu ze hun immuniteit dreigen te verliezen, liggen de kaarten anders, zei Garcia Perez dinsdag.

“We verwachten een reactie. We willen dat ze zich terugtrekken uit de fractie. Als ze dat niet op eigen initiatief doen, zal de fractie daar deze week een beslissing over nemen”, klonk het.

LEES OOK. Europees Parlement lanceert procedure voor opheffing immuniteit Marc Tarabella (PS) wegens Qatargate

Via zijn advocaat Maxim Töller laat Marc Tarabella weten dat hij de vraag om “zichzelf uit (de fractie) te zetten” niet kan aanvaarden. De PS’er “heeft altijd zijn onschuld staande gehouden en doet dat nog steeds”, zegt hij. Volgens zijn advocaat is Tarabella net vragende partij om justitie te helpen klaarheid te scheppen over de hele zaak. “In december heeft hij zelf voorgesteld om geschorst te worden als lid van de S&D-fractie”, zoals de sociaaldemocraten in het Europees Parlement heten. “Door een stap opzij te zetten, kunnen zijn collega’s en vrienden voor de duur van het onderzoek in meer serene omstandigheden werken”, zegt Töller.

©  AP

“Voorbarig”

Maar uit de fractie stappen is op zijn minst voorbarig, luidt het, want Tarabella is niet alleen niet in beschuldiging gesteld, hij is ook nog niet verhoord in het kader van het onderzoek. “Het vermoeden van onschuld mag niet uitgeveegd worden onder druk van persartikels of van kwaadwillige beschuldigingen van mensen die in de cel zitten”, argumenteert Töller. Hij verwijst daarmee naar de krant Le Soir, die schreef dat de twee verdachten Francesco Giorgi en Pier Antonio Panzeri, die allebei in voorlopige hechtenis zitten, Tarabella aanwezen als iemand die mogelijk geschenken kreeg van de Qatarezen.

LEES OOK. Spilfiguur Pier Antonio Panzeri wordt spijtoptant in Qatargate, in ruil voor celstraf van vijf jaar

De kranten De Tijd en L’Echo voegen daar dinsdagmiddag nog een bezwarend element aan toe. Ze beroepen zich op een bron in het Europees Parlement die zegt dat Panzeri bekend heeft dat hij geld heeft gegeven aan Tarabella. In een van zijn eerste verhoren op 10 december zou Panzeri gesproken hebben over 120.000 euro cash, als bedanking voor Tarabella’s hulp bij aan Qatar gelinkte dossiers, luidt het.

Dat zou moeten blijken uit documenten uit de procedure voor de opheffing van Tarabella’s immuniteit, maar zijn advocaat ontkent dat hij iets ontvangen heeft.

Aangeboden door onze partners