DE FOLDERVRETER. “Opgelet met hamsteren bij Albert Heijn en de strafste deal van de week doorprikt”

© Lotte Vande Wiele

Elke week zit je mailbox of brievenbus vol met folders en aanbiedingen. Dat is veel te veel om het bos nog door de bomen te zien. Wat zijn de topaanbiedingen én wat zijn de addertjes onder het gras? Ik check het wekelijks voor u. Deze week waarschuw ik voor de lawaaierige hamsters van Albert Heijn, doorprik ik de strafste deal van de week én heb ik nog een elektrotip.”

Chris Snick

We kunnen er niet rond, zeker niet omdat ze er ook reclame voor maken op tv: het is weer hamstertijd bij Albert Heijn. Hun folder staat deze week bomvol producten waarbij je er één gratis krijgt wanneer je er eentje koopt. Eén plus één dus, en dat klinkt altijd aanlokkelijk. Allen daarheen dus? Of niet? Tijd om die actie eens van naderbij te bekijken. Vraag 1: hoe uniek is zo’n actie? Wanneer je week na week consequent door alle folders bladert, dan moet je vaststellen dat dergelijke promo’s schering en inslag zijn. In zo goed als elke folder staan er telkens meerdere acties à la ‘1 +1’, ‘2 + 2’ of ‘50 procent korting bij aankoop van twee verpakkingen’, wat krek hetzelfde is als ‘eentje kopen, eentje voor niets’. Zelfs deze week spot ik ze bij Spar, Colruyt, Kruidvat, Lidl, Delhaize en Carrefour. Ook zij hebben stuk voor stuk die deals. Het verschil met Albert Heijn? Die laatste keten bundelt ze in één folder en maakt er danig veel tamtam over, dat je als consument de indruk hebt dat die hun winkels momenteel dé plekken zijn waar je de strafste deals van Vlaanderen doet. Slim gezien.

En misschien is het wel de plek waar je de grootste zaakjes doet. Wie weet? Want het is niet omdat de concurrentie dezelfde actie op dezelfde producten heeft, dat die daarom even scherpe prijzen hebben. Wat telt is wat je betaalt aan de kassa. Dus checkte ik eens wat producten. En jawel, bij de eerste steekproef stootte ik al op enkele waarbij Albert Heijn niet de goedkoopste is. Lenor Zeebries bijvoorbeeld. Ook bij Lidl krijg je er eentje gratis wanneer je één fles koop. Kruidvat heeft dan weer een actie dat je er drie koopt voor 9 euro. Even omrekenen hoeveel je betaalt per wasbeurt: bij Kruidvat 7,5 cent, bij Albert Heijn is dat 6,5 cent én bij Lidl slechts 5,8 cent. Je krijgt er namelijk net zoals bij Albert Heijn twee flessen voor 5,19 euro, alleen zijn die bij Lidl ietsje groter, bevatten ze 45 dosissen in de plaats van de 40 bij AH.

De ‘1 plus 1’ bij Lidl is goedkoper dan bij Albert Heijn. Voor 5,19 euro krijg je namelijk twee grotere flessen. ©  red

Over naar het volgende voorbeeld: Ariel Wasmiddel Original. Delhaize heeft dezelfde actie als Albert Heijn, bij Colruyt krijg je 25 procent korting na aankoop van twee flessen. De prijs per wasbeurt bij Delhaize is 20,7 cent, bij Albert Heijn is dat 19,8 cent, wat net zo weinig is als bij Colruyt. Maar koop je drie flessen, dan krijg je bij Colruyt zelfs nog wat extra korting waardoor de prijs naar 17,6 per wasbeurt zakt. Conclusie: laat je niet blind leiden door die veel lawaaierige hamsters, check zeker eerst eens de prijzen om te zien of je écht goedkoper af bent.

LEES OOK. Energieprijzen dalen voor vierde maand op rij, behalve voor twee miljoen gezinnen

Deze week dé strafste promo van alle folders: twee plus drie gratis ©  red

En nu we toch op ramkoers zitten met ketens die uitpakken met straffe deals, kunnen we net zo goed ook nog eens de strafste promo van deze week onder de loep nemen. Bij Delhaize en Carrefour pakken ze namelijk niet uit met ‘1 + 1’ of ‘ 2 + 2’, maar met ‘2 + 3’. Wie twee pakken waspods van Persil koopt, krijgt er drie gratis bij. Als dat niet knalt, dan weet ik het niet. Tot je de rekenmachine erbij haalt. Bij Carrefour betaal je 25 cent per pod. Bij Delhaize is dat 23 cent. Maar wacht even, had Kruidvat die ook niet in promo? Jawel: Drie doosjes voor 9,99 euro ofwel 22 cent per pod. Ook daar opletten dus.

Aziatische week

Maar genoeg gepraat over gratis en wasproducten. Tijd voor wat oosterse sferen. Bij Aldi en Lidl lijken de marketingboys naar dezelfde brainstorm te zijn getrokken of samen op reis geweest naar Azië. Of heeft het iets te maken met Chinees Nieuwjaar op 22 januari? Wie zal het zeggen, de folders reppen alvast niets over dat Nieuwjaar. Soit, bij beide ketens is het Aziatische week met de nodige noedels en kokosmelk in reclame. Handig voor wie dat in huis wil halen, maar nog handiger voor wie al even twijfelt over een rijstkoker. Want bij de twee staat er één in promo. Bij Lidl koop je die voor 14,99 bij Aldi voor 19,99 euro, al krijg je er daar ook wat meer voor. Over de kwaliteit, kan ik niet oordelen, wel over de prijs. En het instapmodel qua rijstkokers bij Vandenborre kost je 24,99 euro. Het checken waard dus.

Zowel bij Aldi als bij Lidl is het deze week Aziatische week in de folder ©  red

LEES OOK. DE GROTE TEST. Frederic Van Tricht test gemalen emmentaler: “Dit ruikt én smaakt naar niets”

Nog even een blik op de folders van volgende week. Vanaf maandag staat bij Aldi de ‘Pizza Salami’ van het huismerk in reclame. Op zich niet zo heel speciaal, ware het niet dat die pizza onlangs in onze huismerktest Plan B de winnaar was. Beter zelfs dan het A-merk Dr.Oetker. En bijna de helft goedkoper. Nog even lezen waarom die pizza zo lekker is en hoe het zit met die van andere supermarkten? Klik hier.

Nog meer folders lezen?

* Okay

* Jumbo

* Bioplanet

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten