Turkije hekelt beslissing Stockholm om actie met Erdogan-pop niet te onderzoeken: “Totaal absurd”

©  AFP

Turkije kan er niet mee lachen dat het openbaar ministerie in Zweden geen verder onderzoek voert naar een manifestatie met een opgehangen Erdogan-pop. Dit is “totaal absurd”, verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu dinsdag in Ankara. Volgens hem ging het om een haatmisdrijf en was de actie racistisch.

wverBron: BELGA

Turkije ligt al maanden dwars voor de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Een betoging in de buurt van het stadhuis van Stockholm vorige week leidde alweer tot een nieuwe ruzie. Actievoerders hadden daarbij een pop die op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan lijkt, aan de voeten opgehangen. 

De activisten maken deel uit van een Zweedse organisatie die zichzelf als “een netwerk voor solidariteit en uitwisseling met de revolutionaire beweging in heel Koerdistan” omschrijft. De openbare aanklager in de Zweedse hoofdstad verklaarde maandag dat hij geen vooronderzoek zal starten.

LEES OOK. Zweden neemt geen juridische stappen na incident met Erdoganpop in Stockholm

Als voorwaarde voor de toetreding tot de NAVO, eist Turkije onder meer de uitlevering van mensen die door Ankara als terroristen worden bestempeld. President Erdogan had het onlangs over een lijst met zowat 130 namen op.

©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten