Er komt geen brede preventiecampagne tegen cocaïne

©  Hans Lucas

Er komt geen brede preventiecampagne tegen het gebruik van cocaïne. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) gezegd in het parlement.

wverBron: BELGA

Het cocaïnegebruik staat deze week in het brandpunt van de aandacht, na de dood van een meisje bij een aanslag in Antwerpen. Federaal Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) suggereerde al om de straffen op het gebruik van de harddrug te verhogen.

Vlaanderen is bevoegd voor het preventieve luik, maar er komt geen brede campagne, zei Crevits dinsdag. “Als we een hele brede campagne gaan doen, bijvoorbeeld met affiches in bushokjes, gaan we cocaïne eigenlijk normaliseren”, zei ze. “De kans bestaat dat mensen die geen cocaïne gebruiken en die dit ook niet zien doen zich de uitzondering gaan voelen. Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en drugs is van mening dat een preventieproject vooral succesvol zal zijn als we contact maken met de groep die gebruikt.”

LEES OOK. Psychologe uit afkickkliniek misnoegd over het Antwerpse drugsprobleem: “Verslaving is een epidemie nu, niet normaal” (+)

Daarom wordt er werk gemaakt van doelgroepgerichte acties. Er werd al 115.000 euro vrijgemaakt om die doelgroepen af te bakenen. In een tweede fase zal cocaïne expliciet worden opgenomen in het preventiebeleid, in plaats van de abstracte term ‘drugs’. Daarvoor wordt contact gelegd met de horeca, het uitgaansleven, het hoger onderwijs en de bedrijven. “Uit de eerste verkennende gesprekken blijkt nu al hoe delicaat het ligt om over cocaïnegebruik te spreken”, zei Crevits. “De komende maanden moeten we werken aan draagvlak in die sectoren.”

Cannabis

Freya Saeys van Open VLD wees erop dat cocaïne niet mag worden geassocieerd met marginaliteit. “Het is iets dat in verschillende lagen van de bevolking zit, ook bij hoogopgeleiden”, zei ze.

LEES OOK. Meer dan 12.000 Antwerpenaren aan de cocaïne: “Maar gebruikers ervaren zelf geen verantwoordelijkheid” (+)

Vera Jans van CD&V vroeg om ook aandacht te hebben voor cannabisgebruik en het onderscheid tussen harddrugs en softdrugs te laten vallen. “Jaar na jaar blijkt cannabis het voornaamste product te zijn waarvoor mensen hulp zoeken”, zei ze. “Dit gaat dus over mensen en gezinnen die een beroep doen op drughulpverlening. Dat is niet niets. Het feit dat er zoveel mensen hulp zoeken jaar na jaar plaatst de term softdrugs in perspectief.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten