Sinds september al 120 ton asbest opgehaald: “We willen de strijd winnen”

IVBO haalde al 120 ton asbest op.© IF

Brugge -

Sinds 1 september 2022 haalt intercommunale IVBO ook asbest aan huis op, en dat blijkt een schot in de roos: sindsdien werd al zo’n 120 ton asbest opgehaald bij 83 adressen in onze regio. Tegen augustus 2025 wil de afvalverwerker maar liefst 2.100 ton van deze “sluipende moordenaar” verzamelen. “We willen de strijd tegen asbest winnen”, zegt voorzitter Minou Esquenet.

Junior Verbeeke

Bij de ophalingen aan huis gaat het vaak om asbest in de vorm van golfplaten of leien van woningen. Maar asbest zit ook in de vensterdorpel, onderdakplaten, bloembakken, gevelleien, imitatiemarmer, vloertegel of afdichtingskoord. “Wat veel mensen niet weten is dat asbest in meer dan 3.500 verschillende bouwmaterialen werd verwerkt. Vooral bij verschillende bouwmaterialen uit 1960 tot 1980”, aldus voorzitter Minou Esquenet. Sinds september wordt asbest daarom thuis opgehaald. Online kan je dat eenvoudig aanvragen.

“En met succes want sindsdien haalde IVBO 120 ton asbest op bij 83 adressen in onze regio”, klinkt het. Het gaat om 35 asbestcontainers en 48 zakken. Dit materiaal wordt door een gespecialiseerde firma opgeslagen en op een veilige manier verwerkt. Eigenlijk werd er zelfs 198 ton verzameld: kleine hoeveelheden asbest mogen in een speciale zak zelf naar het containerpark gebracht worden.

De asbestophaling van IVBO loopt nog tot eind augustus 2025. De afvalverwerker heeft voor dit project de ambitieuze doelstelling vooropgesteld om tegen dan 2.800 huishoudens te helpen en 2.100 ton asbest in te zamelen. “We willen de strijd tegen asbest winnen”, zegt Esquenet. “Deze sluipende moordenaar is een gevaar voor de volksgezondheid in al onze woningen. Met deze ophalingen aan huis wil IVBO het voor iedereen gemakkelijker maken om zich te verlossen van dit giftige goedje.”

IVBO benadrukt ook nog eens dat asbest alleen maar vrijkomt uit bouwmaterialen wanneer het afgebroken wordt. Dan pas wordt asbest gevaarlijk. De Vlaamse overheid en OVAM hebben trouwens de ambitie om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te maken. Daarvoor worden nog extra maatregelen ingevoerd, zoals een verplicht asbestattest bij de verkoop van een woning en subsidies voor het veilig verwijderen van asbest.

IVBO (Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland) is een samenwerkingsverband van Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt