Groen wil dat werknemer gsm-nummer dat hij kreeg via werk ook na ontslag kan behouden
© © Wavebreak Media
Jouw werkgever betaalt jouw gsm-rekening. Maar wanneer je ontslag neemt, blijkt jouw werkgever plots ‘eigenaar’ geworden van je gsm-nummer, en krijg je het niet terug. Met een wetsvoorstel wil Groen een einde stellen aan deze praktijk.
Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke werd een tijdje geleden gecontacteerd door iemand die bij een bedrijf uit dienst trad. Waarbij het betrokken bedrijf het gsm-nummer, dat de man al jarenlang had, niet terug aan de man wilde geven.
Van Hecke: “Wanneer je bij een bedrijf begint te werken, gebeurt het heel regelmatig dat je werkgever je gsm-abonnement gaat betalen, waarbij jouw nummer dan in het abonnement van je werkgever wordt opgenomen.”
Tot daar niks aan de hand, totdat je ontslag neemt of ontslagen wordt. “Niet elke werkgever staat vervolgens toe dat je jouw gsm-nummer dan weer zelf in gebruik neemt”, aldus Van Hecke. “Zeker in verkoopssectoren, waar een werkgever, via het behouden van het gsm-nummer van de uittredende werknemer, tracht te voorkomen dat die nog door klanten wordt gecontacteerd.”
Hij heeft ook weet van bedrijven die – alvorens ze de gsm-kosten van een werknemer willen vergoeden – eisen dat die afstand doet van zijn gsm-nummer.
Van Hecke heeft nu een wetsvoorstel klaar dat rond deze problematiek meer transparantie moet brengen, door in de wet op de arbeidsovereenkomsten een clausule op te nemen over wie het gebruiksrecht heeft én behoudt op een gsm-nummer.
Concreet stelt hij voor dat een bedrijf altijd je gsm-nummer moet teruggeven, wanneer je dat nummer had voor je bij dat bedrijf aan de slag ging. “Een gsm-nummer is vandaag veel meer dan een nummer waarop je telefoons ontvangt. Het is steeds vaker ook een identificatie-instrument, voor allerhande apps.” Denk aan bank-apps of berichten-apps zoals Whatsapp. “Waardoor van telefoonnummer veranderen een veel grotere impact heeft dan vroeger het geval was.”
Groen gaat het wetsvoorstel nu indienen in de Kamercommissie Sociale Zaken en Werk met als bedoeling het tegen 1 januari volgend jaar in werking te laten treden.
Lees ook
Vlaamse werkgelegenheidsgraad nadert 80 procent
Belgische werkgelegenheidsgraad gestegen tot 72,3 procent
Vakbonden en werkgevers in Groep van Tien akkoord over verlenging brugpensioen, soepele landingsbanen en andere dossiers
Experts vragen bedrijven om personeel te laten slapen op het werk: “Niets dan voordelen”
Video
Hoofdpunten
Winderige advocaat krijgt meer dan 150.000 euro schadevergoeding omdat hij niet mag thuiswerken
Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van koningin Mathilde, overleden
“We zijn nu beter dan gewone burgers”: Wagner-rekruten getuigen over de oorlogsgruwel en hun loyauteit
Dodelijk ongeval in Baal: bestuurster werd vermoedelijk onwel achter het stuur
Eerste beelden van Lady Gaga als Harley Quinn in nieuwe ‘Joker’-film
Beste van Plus
Vrouw (32) doet emotionele aankondiging tijdens huwelijk van haar vader, maar krijgt bakken kritiek: “Toppunt van egoïsme”
“Het was geen wit licht”: Kevin (55) werd “miraculeus” weer tot leven gewekt en vertelt wat hij zag toen hij ‘dood’ was
Fien Germijns brengt ‘Switch’ terug in de paasvakantie, maar het programma zal er ietsje anders uitzien
ROYALS. Koningin Maxima in Marokko, iftar bij een koninklijke familie en Moederdag bij de Britse royals