Groen pleit voor aangepast statuut voor startende leerkrachten
Groen-covoorzitster Nadia Naji lanceert een “3-3-2-model”. — © BELGA
Om te vermijden dat startende leerkrachten uit het beroep stappen – en zo het lerarentekort nog nijpender maken – stelt Groen voor om hun statuut van startende leerkrachten te verbeteren. Dat zegt Groen-covoorzitster Nadia Naji, die meteen een eigen voorstel lanceert.
Het is een bekend probleem. Een kwart tot een derde van de startende leerkrachten geeft er binnen de vijf jaar opnieuw de brui aan. Die uitstroom speelt mee in het probleem van het lerarentekort.
Volgens Groen-covoorzitster Nadia Naji is er “hoge nood aan een beter statuut voor deze leerkrachten zodat zij de motivatie en goesting voor het beroep vasthouden en het niet na vijf jaar al uitgeblust voor bekeken houden”.
Junior leerkracht
De Vlaamse groenen schuiven een eigen voorstel naar voren: een statuut volgens een 3-3-2-model. Dat model zorgt er volgens Groen voor dat startende leerkrachten beter begeleid worden, meer werkzekerheid hebben en daardoor minder snel afhaken.
Concreet krijgen student-leerkrachten drie jaar basisopleiding aan een hogeschool. Daarna gaan ze drie jaar aan de slag als junior leerkracht. In die fase gaat men, met een beperkte lesopdracht, aan de slag als leerkracht maar wordt er degelijke aanvangsbegeleiding voorzien.
In de derde en laatste fase zijn dan twee optionele specialisatiejaren voorzien. In die periode zou de jonge leerkracht gespreid over twee jaar een eenjarige master kunnen volgen naast zijn lesopdracht. “Tijdens die verfijningsjaren van de opleiding komen vooral die elementen aan bod waar ze pas nu aan toegekomen zijn, namelijk meer gespecialiseerde (vak)didactische en pedagogische expertise, eventueel aangevuld met keuzevakken die aansluiten bij zijn of haar vakgebied”, legt Naji uit.
Statuut
Om alles te doen slagen, moet volgens Naji het statuut van leerkrachten aangepast worden. Een aangepast statuut voor startende leerkrachten is volgens haar ook nodig om te vermijden dat beginnende leerkrachten in tijdelijke contracten en onzekerheid blijven hangen.
“Alleen als jonge leerkrachten zich niet voortdurend zorgen moeten maken over waar ze de volgende maand kunnen lesgeven, maar zich ten volle kunnen toeleggen op hun eigenlijke taak als leerkracht, kunnen we hen gemotiveerd houden”, aldus Naji. Een aangepast statuut is volgens haar “een minimumvoorwaarde om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken én te houden”.
Lees ook
JOUW MENING. “Belang van een pedagogisch diploma wordt weer eens geminimaliseerd”
Wetenschapsleerkrachten bezorgd over nieuwe leerplannen
Studiekeuze in middelbaar bepaalt sterk je slaagkansen in hoger onderwijs, en één richting steekt er met kop en schouders bovenuit
Sterrenchefs van morgen: deze jonge koks hopen ooit nog meer Michelinsterren naar Antwerpen te halen
Video
Hoofdpunten
Autokeuringsstations moeten zelfs sluiten door enorme drukte: “Maar soms ben je op een kwartier buiten”
Zijn moppen van juryleden spontaan of niet? Jelle De Beule onthult mediageheim van ‘De slimste mens’
De expert die de makers van ‘Thuis’ helpt bij nieuwe verhaallijn: “Zo is de scène met het yoghurtpotje er gekomen”
Jeroom verliest moeder aan kanker
Brouwerij Duvel Moortgat geeft voor de eerste keer ooit korting op hun Duvel
Beste van Plus
Verwarring alom: Vlaamse vrouw ontdekt dat ze huis in Spanje heeft, of toch niet?
Kerkje dat onder water stond na zestig jaar opnieuw zichtbaar door langdurige droogte in Catalonië
Dertiger verzorgt zichzelf met diepvriesfrieten na steekvlam uit pizzaoven
Madonna werkt aan nieuwe muziek en doet een beroep op Scandinavische hitmachine