Nieuwe Marvel-films zijn weer welkom in China, al weet niemand exact waarom

Twee fans verkleed als Ant-Man bij een filmpremière in Los Angeles. ©  REUTERS

Marvel Studios heeft dinsdag Chinese premières aangekondigd voor twee vervolgfilms uit hun superheldenstal. Dat is opvallend, want de populaire Amerikaanse superhelden werden bijna vier jaar lang geweerd uit de Chinese bioscopen.

mdm

Black Panther: Wakanda forever komt op 7 februari uit in de Chinese cinema’s en Ant-Man and the wasp: quantumania is te zien vanaf 17 februari, zo laat Marvel Studios weten op het Chinese socialemedianetwerk Weibo. De laatste film van Marvel die in de Chinese bioscopen te zien was, was Spider-Man: far from home. Dat was in juli 2019, ondertussen alweer bijna vier jaar geleden.

LEES OOK. Zelfs vuile onderbroeken gaan eraan: waarom China films en series blijft censureren

Waarom latere films van Marvel geweerd werden, is onduidelijk. De autoriteiten hebben er nooit een verklaring voor gegeven. Filmmedia speculeren dat het verband zou houden met de weigering van moederstudio Disney om verwijzingen naar relaties van hetzelfde geslacht te verwijderen, zoals bijvoorbeeld in de films Eternals en Doctor Strange and the multiverse of madness.

Handelsoorlog

Maar dat grote Hollywoodproducties het Chinese scherm sieren, is de voorbije jaren eerder uitzondering dan regel. Daarom kan een verklaring volgens vakbladen Variety en Deadline eerder gezocht worden in de handelsoorlog die woedt tussen China en de VS. Het wegvallen van de Chinese markt doet het Amerikaanse Disney pijn en zou hen de afgelopen jaren tientallen miljoenen dollars gekost hebben. Ter referentie: de eerste Black panther bracht volgens persagentschap Reuters 105 miljoen dollar op in China, terwijl de tweede Ant-Man-film 121 miljoen dollar opleverde.

De koerswijziging werd al voorzichtig aangekondigd toen bekendraakte dat Avatar: the way of water – voor alle duidelijkheid geen Marvel-film maar de nieuwste prent van James Cameronwel voorbij de autoriteiten was geraakt. De Marvel-premières lijken dat nu te bevestigen. Nu de grote partijcongressen en de 100ste verjaardag van de Chinese Communistische Partij achter de rug zijn, durven de bevoegde autoriteiten mogelijk ook iets meer knopen door te hakken, schrijft Deadline. Voordien wilde niemand het risico lopen om de partijtop te schofferen. Bovendien hadden ook de Chinese bioscopen te lijden onder het aanbod. De box office daalde met 36 procent, al zal het strenge zerocovid-beleid daar ook een stevige hand in hebben gehad.

Aangeboden door onze partners

Lees ook