Tegen de ochtend tot 10 centimeter sneeuw in grensregio: “Overal kan het glad worden”

Hasselt -

Daar is de winter weer. Woensdagochtend hebben we voor het eerst dit jaar ijs moeten krabben van de autoruiten. Er is een grote kans dat ook vandaag uw oprit onder een sneeuwtapijt ligt.

Gunter Willekens

  Woensdagochtend vroor het tot vier graden in Limburg. Het was de eerste vorst sinds half december. Slechts vier keer vroor het nóg later in het jaar. In 2007 moesten we wachten tot 22 januari. Het record dateert uit 1976, met de eerste vrieskou op 24 januari.

  10 centimeter?

  Met de koude is de winter helemaal terug. woensdagavond en afgelopen nacht trokken vanuit het noordwesten buien het land binnen. De buien horen bij een ‘polar low’, een depressie ontstaan boven de Noorse Zee in ijskoude lucht, boven relatief warm zeewater en brengen flink wat neerslag mee. Als die neerslag ook boven onze regio nog voldoende intensief is, dan sneeuwt het. Die zal op de inmiddels koude ondergrond kunnen blijven liggen.

   “Volgens de jongste berekeningen trekken buienclusters donderdag vanaf 6 uur over het noorden over ons land. De grensstreek met Nederland heeft de meeste kans op sneeuw. In de regio Lommel, Hamont, Kinrooi kan 5 tot 10 centimeter vallen”, voorspelt Ruben Weytjens. “Pas tegen 9 uur zou de sneeuwzone het zuiden van de provincie bereiken. De sneeuwkansen worden daar lager ingeschat.”

    Thuiswerken

    “Overal kan het glad worden, donderdagochtend. Het kan aangewezen zijn om donderdag, uit voorzorg, thuis te werken. Na de passage van de buien wordt het droger en zal het weliswaar lichtjes dooien maar dat kan snel tot ijzel leiden. Het wordt de hele dag opletten in het verkeer. Vooral ook omdat sommige weermodellen voor de late namiddag opnieuw buien aankondigen. Dat moet nog wel worden bevestigd.”

    Vanaf het weekend wordt het droog en rustig winterweer met geregeld zon. In de nachten vriest het licht tot matig, overdag blijft het kwik onder 5 graden. Vanaf midden volgende week wordt het ietsje zachter.

    Aangeboden door onze partners

    Lees ook

    Hoofdpunten