Sneeuw gevallen op meerdere plaatsen in Limburg, opletten voor gladde wegen

© gw, mm

Op verschillende plaatsen in Limburg is in de nacht van woensdag op donderdag (smeltende) sneeuw gevallen. Vooral in het noorden en centrum van het land ligt er in sommige regio’s een behoorlijke laag. Dat is onder meer in Kinrooi en Dilsen-Stokkem het geval. Het KMI waarschuwt door de combinatie met de vrieskou voor erg gladde wegen donderdagochtend.

Mark Dreesen, cp, itoBron: BELGA

  De voorbije uren zijn op meerdere plaatsen in Limburg en de rest van Vlaanderen al winterse buien opgemerkt.

  Maasvallei

  In de Maasvallei viel de eerste sneeuw rond 6.55 uur in de vorm van smeltende sneeuw. Dat veranderde al snel in sneeuwvlokken en in amper 20 minuten tijd lagen de wegen bedekt onder een dunne laag. Heel wat wegen voelden daarbij glad aan. Net op het moment dat velen naar hun werk moesten, werden ze verrast door de sneeuwvlokken. Die bleef op auto’s en straten liggen.

  De stadsdiensten in Dilsen-Stokkem hadden zich voorbereid op dit weer. “We zijn al van 4 uur in de nacht actief”, aldus een medewerker van de Stedelijke Werkplaatsen in Dilsen-Stokkem. “We strooien zout op de gladde wegen. Dat doen we met twee strooiwagens. De prioritaire wegen komen eerst aan bod.”

  In Dilsen-Stokkem lagen auto’s en straten in amper 20 minuten tijd onder een dunne laag sneeuw.

  Op sommige plaatsen ligt tot wel 7 à 10 centimeter. Het gaat hierbij vooral om de noordelijk gemeenten en grensgemeenten van de provincie, waaronder Lommel, Hamont, Kinrooi, Peer, Pelt en Meeuwen.

  Matties (10) en Audrey Claes (7) uit Meeuwen.

  Wit landschap in Peer.

  Gladde wegen in Peer.

  In Kinrooi ligt er een laag van 7 tot 10 centimeter sneeuw.© ef

  Ook in Meeuwen ligt enkele centimeters sneeuw.© rd

  Ook in de rest van het land laat de sneeuw zich gelden. In de regio rond Brussel ziet het in de ochtend wit, net zoals in de provincie Antwerpen. Onderstaande beelden vanuit de Antwerpse gemeente Wommelgem tonen ook daar sneeuwval. De winterse neerslag blijft zelfs wat liggen.

  (Lees verder onder de beelden)

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  De hinder op de weg blijft voorlopig beperkt. Het KMI en het Agentschap Wegen en Verkeer hadden daar woensdag voor gewaarschuwd. Wegen en Verkeer (AWV) vroeg weggebruikers extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg op gaan, zeker donderdagochtend. Door de winterse neerslag kon het strooizout immers wegspoelen, klonk het toen.

  “Belangrijkste devies is om snelheid te matigen en voldoende afstand te houden”, benadrukte ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Hou trouwens ook voldoende afstand van onze strooiwagens, mocht je er vannacht een tegenkomen op je route. Check de website van het Vlaamse Verkeerscentrum voor je vertrekt en maak melding van sneeuw of gladheid op je route via de KMI-app.”

  De strooidiensten van het AWV volgden ’s nachts de toestand van de snelwegen, gewestwegen en fietspaden op en reden uit waar nodig. Dit winterseizoen is al 8.400 ton strooizout gebruikt.

  Tot 15 uur

  Het KMI waarschuwt nog tot 15 uur voor gladheid op de weg met code geel. “Winterse buien trekken van noordwest naar zuidoost over ons land, waarbij we de meeste activiteit verwachten over het noordoosten en het noorden van het land. Tijdens intensere buien kan er een sneeuwlaag ontstaan in de lage gebieden van ons land, ook in Brabant. De regio’s over het zuidwesten van het land houden het overwegend droog. Op het Ardense reliëf (provincie Luik) vallen er sneeuwbuien. De buien bereiken pas tegen de ochtend de hoger gelegen gebieden. We verwachten volgende sneeuwhoogtes: In (Vlaams- en Waals-) Brabant: 1-2 cm In Limburg en Antwerpen: 1-5 cm In Luik: + extra 5 cm”, klinkt het bij het KMI.

  Ligt er bij jou ook een wit laagje? Heb je een leuke foto kunnen trekken? Stuur ons jouw mooiste sneeuwfoto’s hieronder in.

  Kinrooi.© ef

  In Pelt ligt er in de ochtend een zichtbaar laagje sneeuw.© mm

  © KMI

  Aangeboden door onze partners

  Lees ook

  Hoofdpunten