Trump verwart vermeend slachtoffer verkrachting met zijn ex-vrouw: van “mijn type niet” naar “dat is mijn ex”

© AP

“Ze is mijn type niet.” Zo verdedigde voormalig Amerikaans president Donald Trump zich tegen de beschuldiging van journaliste E. Jean Carroll dat hij haar in de jaren negentig verkracht zou hebben. Maar uit zijn getuigenis in een smaadzaak blijkt nu dat Trump haar op een foto wel verwarde met zijn ex-vrouw.

adbBron: BELGA, Guardian

Donald Trump in 1993 met zijn toenmalige partner Marla Maples.© AFP

E. Jean Carroll beschuldigde Donald Trump in 2019 ervan haar in de jaren negentig te hebben verkracht in een kleedkamer van een New Yorks warenhuis. Omdat Trump zich in zijn reacties op die aantijging schuldig zou hebben gemaakt aan laster en eerroof, heeft Carroll niet alleen een rechtszaak aangespannen wegens verkrachting maar ook wegens smaad. Trump had gezegd dat Carroll loog, dat hij haar niet kende en dat hij haar niet verkracht kon hebben omdat ze zijn type niet was.

In het kader van de smaadzaak, legden Carroll en Trump allebei een verklaring onder ede af. In zijn videoverklaring van 19 oktober – die deze week openbaar werd gemaakt – bevestigde Donald Trump zijn verdedigingslinie: “Ik zeg dit met het grootste respect: ten eerste is zij mijn type niet; ten tweede is dit nooit gebeurd.”

Maar toen hem een foto werd getoond van zichzelf met Carroll op een feestje in de jaren negentig, antwoordde hij: “Dat is Marla, ja, dat is mijn vrouw”, voordat zijn eigen advocaat Alina Habba hem corrigeerde. Dat blijkt uit een rechtbankdocument van zijn depositie. Donald Trump was van 1993 tot 1999 getrouwd met Marla Maples, de moeder van zijn dochter Tiffany.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uit eerder vrijgegeven fragmenten van Trumps getuigenis blijkt dat hij ook beweerde dat Carroll “zei dat het heel sexy was om verkracht te worden”, “ze gaf eigenlijk aan dat ze ervan hield”. Trump leek daarmee te verwijzen naar een interview van Carrol met CNN in 2019, waarin ze uitlegde dat ze het liever had over een gewelddadig incident dan dat ze het woord ‘verkrachting’ gebruikte, omdat sommige mensen denken dat verkrachting sexy is.

In zijn getuigenis zei Trump daarnaast niets te weten “over deze gekkin”, noemde hij haar “mentaal ziek”, zei dat ze de beschuldigingen gebruikte om een “heel waardeloos boek” te promoten, en dat hij er echt naar uit keek om een rechtszaak aan te spannen tegen haar en haar advocaten.

Op 10 april moet Trump voor een rechtbank in New York verschijnen voor een burgerlijk proces.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten