Moederbedrijf van Google schrapt wereldwijd zowat 12.000 banen

Alphabet, het moederbedrijf van technologieconcern Google, schrapt wereldwijd zowat 12.000 banen, of ongeveer 6 procent van zijn personeelsbestand. Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg vrijdag. Het is daarmee de zoveelste techreus die ontslagen aankondigt.

gjsBron: BELGA

Sundar Pichai.© ZUMA Press

Topman Sundar Pichai laat in een brief aan het personeel weten dat het banenverlies wereldwijd en over het volledige bedrijf zal plaatsvinden. Als reden geeft hij aan dat er zware uitdagingen zitten aan te komen, onder meer met de verhoogde aandacht voor AI. “Er komen belangrijke momenten aan waarop we moeten focussen”, aldus Pichai. “We moeten onze kosten overdenken en gaan ons talent en kapitaal zo gericht mogelijk moeten inzetten op onze hoogste prioriteiten.”

Google kon lang buigen op de stevige zoekrobotactiviteiten, maar het bedrijf ziet nu een vertraging bij digitale advertenties en de cloud-activiteiten blijven achterliggen ten opzichte van Amazon en Microsoft. In de brief zegt CEO Pichai dat hij “de volledige verantwoordelijkheid opneemt voor de beslissingen die ons tot hier geleid hebben”.

Getroffen werknemers zullen volgens Sundar Pichai in de VS minstens 16 weken opzegvergoeding krijgen en zes maanden gezondheidszorgkosten genieten. Elders in de wereld zal de vergoeding in regel zijn met de lokale wetgeving. Bonussen blijven behouden.

Eind september telde Alphabet wereldwijd 186.779 werknemers. Sinds 2017 is het werknemersbestand meer dan verdubbeld. Zo waren er vele aanwervingen voor de cloudtak die het bedrijf aan het opbouwen is.

In de voorbeurse handel in New York steeg het aandeel van Alphabet vrijdag na de aankondiging tot 1,8 procent. Het aandeel heeft het voorbije jaar zowat 30 procent prijsgegeven.

Google is zo het volgende techbedrijf dat terugschakelt na jaren van grote groei en bijhorende aanwervingen. Facebook-moeder Meta, Twitter en Amazon kondigden eerder al groot banenverlies aan. Microsoft kondigde donderdag nog aan 10.000 mensen te gaan ontslaan.

Aangeboden door onze partners