Nederlandse coronascepticus Willem Engel krijgt maand voorwaardelijk voor opruiing

© EPA-EFE

De Nederlandse coronascepticus Willem Engel gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Rotterdam die hem vrijdag veroordeelde voor opruiing. De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid sprak na afloop van de uitspraak van “een politiek gekleurd vonnis”. Het Openbaar Ministerie zegt het vonnis te zullen bestuderen. Het OM heeft daar twee weken de tijd voor.

gjsBron: BELGA

Voor vijf feiten op de tenlastelegging werd Engel vrijgesproken, daar is hij tevreden mee. “Het was eigenlijk precies zoals ik had verwacht”, zegt hij. “Er moest iets uitkomen, want anders zou het OM te veel schade oplopen.”

Wel werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand omdat hij in een tweet had opgeroepen om te demonstreren in Den Haag tegen het Nederlandse coronabeleid, ondanks dat demonstraties toen verboden waren.

“Technisch gezien klopt het niet”, zegt Engel over de enige veroordeling. “We hebben niet opgeroepen tot deelname aan een verboden demonstratie, maar voor een demonstratie tegen het verbod”, aldus Engel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten