Na zonnekampioen is Gent nu ook windkampioen: geen enkele gemeente haalt meer vermogen uit windmolens
In 2022 kwamen er in heel Gent 11 windturbines bij. — © IMAGEGLOBE
Van alle Vlaamse gemeenten haalt Gent de meeste energie uit windmolens. De 51 turbines op Gents grondgebied staan vooral in de haven, en leveren samen evenveel elektriciteit als het jaarverbruik van 80.000 gezinnen. Toch is er nog heel wat groeimarge.
Op het grondgebied van Gent staan momenteel 51 windmolens, waarvan er het voorbije jaar elf nieuwe bijkwamen. Met de windenergie van al deze turbines wordt 151 megawatt aan elektriciteit opgewekt, goed voor het jaarverbruik van 80.000 gezinnen. Daarmee staat Gent op de eerste plaats van alle Vlaamse gemeenten. Brugge volgt bijvoorbeeld als tweede met 143 megawatt.
Met 51 windturbines moet Gent enkel Brugge laten voorgaan, dat er 56 heeft. Antwerpen (45 turbines) volgt op de vierde plaats, na Beveren (48 turbines). Toch is er nog groeimarge, vindt burgercoöperatie Energent. “Er is zeker nog heel wat potentieel in de haven, en langs ‘lijnelementen’ zoals de E40 of de E17”, zegt voorzitter John Vandaele.
“Iedere turbine die erbij komt is een kleine stap vooruit, maar wel erg gewenst. Immers, voor elektrische wagens en de zware industrie die meer en meer op elektriciteit wil overschakelen, zal er immens veel bijkomende capaciteit nodig zijn. Ondertussen lopen de vergunningsdossiers voor nieuwe windmolens nog altijd erg traag. In Melle houdt één man met geld een project van ons al zes jaar tegen.” (lees verder onder grafiek)
Bijna alle windmolens in Gent staan in het havengebied. North Sea Port heeft op het Belgische gedeelte (deels ook in Evergem en Zelzate) al 66 windmolens staan. De grootste groei van windenergie werd vorig jaar gerealiseerd door ArcelorMittal. De staalgigant heeft nu zestien molens, goed voor 70 megawatt groene energie. Vorig jaar nam het bedrijf ook de grootste windturbines van het land in gebruik, met een vermogen van 6 megawatt per stuk.
Delen in de winst
Eén van de nieuwe windmolens werd gebouwd met steun van Stad Gent. Samen met Luminus ging ze een lening aan, waarvoor de Stad mee borg staat. Omdat een windturbine winstgevend is, haalt de Stad daar bovenop de lening ook winst uit. Die wordt via de Energiecentrale van de Stad rechtstreeks geïnvesteerd in Gentenaars die zelf energiebesparende maatregelen willen nemen tijdens een renovatie.
“De transitie naar honderd procent hernieuwbare energie is niet alleen een noodzaak voor het klimaat en de energiezekerheid, maar ook een enorme kans”, zegt schepen van Klimaat Tine Heyse (Groen). “De opbrengsten van de energieproductie blijven in onze lokale economie.”
“We pleiten uiteraard voor meer burgerparticipatie, maar zijn er zeker niet tegen dat ook een gemeente participeert,” zegt Vandaele. “Dan komt het alle burgers ten goede en niet alleen de groep die zich investeringen kan permitteren. In de Antwerpse haven is gekozen voor een constructie waarbij de stad zelf meer inkomsten uit de turbines haalt; vraag is of dat niet interessant is nu gemeenten in geldnood verkeren. De wind is tenslotte van iedereen, dus we moeten er allemaal beter van worden.”
Lees ook
Achtduizend containers per jaar gaan voortaan via het spoor rechtstreeks naar Lyon vanuit de Gentse haven
Wie wil werken in hoogste ‘zouttoren’ ter wereld? Het uitzicht is alvast indrukwekkend
Truckchauffeur (52) komt om het leven nadat hij verpletterd wordt door eigen oplegger in Gentse haven
Jacob van Artevelde in Nederlandse handen: “Een jongensdroom die uitkomt”
Video
Hoofdpunten
Autokeuringsstations moeten zelfs sluiten door enorme drukte: “Maar soms ben je op een kwartier buiten”
Amerikaanse dodelijke schimmel komt hier ook voor: hoe bang moeten we zijn?
Vlaamse wetenschapper ontdekt hoe je een leugenaar altijd kan ontmaskeren: “Je hoeft maar op één zaak te letten”
Chinese president Xi verlaat Rusland met veelzeggende boodschap aan Poetin
Brouwerij Duvel Moortgat geeft voor de eerste keer ooit korting op hun Duvel
Beste van Plus
Heinz brengt tomatensaus op de markt met wodka erin
Verwarring alom: Vlaamse vrouw ontdekt dat ze huis in Spanje heeft, of toch niet?
Kerkje dat onder water stond na zestig jaar opnieuw zichtbaar door langdurige droogte in Catalonië
Dertiger verzorgt zichzelf met diepvriesfrieten na steekvlam uit pizzaoven