Roemeense tienermeisjes tonen hoe Andrew Tate hen benaderde op Instagram: “Ik wist dat hij altijd dezelfde tactiek gebruikt”

Andrew Tate (links) met zijn broer Tristan.© AFP

Twee Roemeense tienermeisjes hebben bij de BBC getuigd over hoe ze enkele jaren geleden werden benaderd door de Amerikaans-Britse influencer Andrew Tate op Instagram. De ex-kickbokser werd eind december opgepakt op verdenking van onder meer mensenhandel en verkrachting. Zijn hechtenis werd vrijdag met een maand verlengd.

Gilles LiesenborghsBron: BBC

Andrew Tate zou samen met zijn broer Tristan verschillende privéberichten hebben uitgestuurd naar jonge (minderjarige) meisjes om een afspraakje te proberen regelen. Getuigenissen lijken nu aan te tonen dat daarbij een op voorhand vastgelegde tactiek werd gevolgd.

LEES OOK. Aanhouding influencer Andrew Tate met maand verlengd

Daria, de dochter van een Roemeense politicus, was 16 toen ze een berichtje kreeg van Tate. “Er stond gewoon ‘Roemeens meisje’ geschreven, met een flirterige aardbei-emoji erachter”, vertelt ze aan BBC. “Ik was in de war. Zelf had ik maar 200 volgers en mijn account was privé.”

© BBC / Instagram

Maar daar hechtte Tate, die bijna 20 jaar ouder was, blijkbaar geen belang aan. Daria vertelt dat er in haar bio duidelijk vermeld stond dat ze nog op het middelbaar zat. “Ik denk dat hij gewoon zocht naar meisjes die zo onschuldig en naïef mogelijk waren.” Zelf antwoordde Daria niet op het bericht, maar volgens haar deden sommigen van haar vrienden die ook gecontacteerd waren, dat wel.

Daria toonde een screenshot van het bericht aan de BBC, maar zegt dat heel wat mensen haar niet geloven. “Veel mensen verheerlijken Tate. Zelfs jongens vanop school noemen me een leugenaar. Daarbij lijken ze geen belang te hechten aan alle beschuldigingen die Tate boven het hoofd hangen. Dit is een groot probleem, want we mogen binnen twintig jaar niet wakker worden in een wereld met twee miljoen Andrew Tates.”

LEES OOK. Bodyguard verdedigt omstreden influencer Andrew Tate: “Vrouwen die hem beschuldigen, zijn jong en dom”

© AP

“Jij bent mooi”

Ook Gabriela, die getuigt onder een schuilnaam, werd gecontacteerd via Instagram. Zij kreeg een berichtje van Andrew Tates broer Tristan. Op dat moment was ze 17 jaar, al deed ze zich voor als een 19-jarige. “Je bent mooi”, stond er te lezen in het eerste bericht.

Gabriela wist dat Tristan dezelfde berichten naar meerdere meisjes stuurde. “Ik was ervan op de hoogte dat hij altijd dezelfde tactiek gebruikte. Hij startte de conversatie steeds met dezelfde opener: Je bent mooi. Een vriendin van mij kreeg exact hetzelfde bericht”, vertelt ze. Maar in tegenstelling tot Daria, antwoordde Gabriela wel op het bericht van Tristan.

© BBC / Instagram

“Ik heb het gevoel dat ik je al eens in de stad heb gezien. Is dat mogelijk? Waar heb je je verstopt?”, vroeg Tristan. “Dat zou kunnen”, antwoordde Gabriela. “Ik heb me nergens verstopt.”

Gabriela vertelt dat Tristan haar daarop uitnodigde voor een date in zijn auto en een feestje, een aanbod dat ze vriendelijk afsloeg. Het contact eindigde uiteindelijk abrupt nadat Gabriela een video over Tristan postte op sociale media. “Belangrijke mensen zullen je nooit willen schrijven als ze je dit soort dingen zien doen. Gewoon een vriendelijke waarschuwing”, zegt Tristan in een van zijn laatste berichten aan haar.

LEES OOK. Gearresteerd met de groetjes van Greta Thunberg: Andrew Tate lag al onder vuur als vrouwenhater, maar nu worden zijn problemen een pak groter

Ook van dit gesprek kon BBC screenshots bekijken. De berichten en accounts leken authentiek, maar de BBC meldt dat ze niet met zekerheid kunnen stellen dat het over de daadwerkelijke accounts van Andrew en Tristan Tate gaat.

Bij de arrestatie van Andrew en Tristan Tate werden diverse luxeauto’s en horloges, en stapels geld in beslag genomen.© AP

Instructievideo

De getuigenissen van de meisjes lijken wel perfect aan te sluiten bij een instructievideo die Tate ooit deelde op sociale media. Hij legt daarin uit hoe mannen het best een meisje kunnen benaderen. “Naar mijn ervaring wekt het belangstelling op als je vraagt waar ze verblijven. Als je hen nadien ook vraagt waar ze zich verstoppen, zullen vrouwen in 99 procent van de gevallen antwoorden dat ze zich niet verstoppen”, legt hij uit in de video. Een tactiek die ook zijn broer dus leek te kennen.

Ook de aanpak die werd toegepast bij Daria, bleek geen spontane ingeving. “Soms zet ik ook een volkomen zinloze emoji aan het einde van mijn bericht: een kers, een sinaasappel of een aardbei. Dat wekt interesse”, was een van de adviezen die Tate destijds meegaf in de bewuste instructievideo. Al reageerde Daria dus niet op zijn aardbei-emoji.

Andrew Tate, die veel populariteit verwierf door zijn haatzaaiende en neerbuigende opmerkingen over vrouwen, werd intussen verbannen van sociale media. Vorige maand werd hij samen met zijn broer opgepakt door de Roemeense politie, in een dorpje nabij hoofdstad Boekarest. De broers worden verdacht van mensenhandel en verkrachting en blijven voorlopig in de cel. Het openbaar ministerie maakte vrijdag bekend dat hun aanhouding met een maand wordt verlengd.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt