Zelfrijdende bus op Brussels Airport komt er niet

© ISOPIX

Het project om een zelfrijdende elektrische bus te laten rijden op Brussels Airport, is afgeblazen, zo werd vernomen bij de luchthaven. Bijna acht jaar na de eerste plannen blijkt de ontwikkeling van zo’n bus te complex.

ltoBron: BELGA

De plannen voor een zelfrijdende bus op de luchthaven dateren al van 2015. Toen sloten Brussels Airport en de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn er een principeakkoord over. In april 2018 werd de Nederlandse constructeur 2GetThere gekozen om het vehikel te bouwen. Een jaar later werd zelfs een prototype van zo’n zelfrijdende elektrische bus gedemonstreerd op de luchthaven. 

De ambitie toen was om in 2020 een testfase op te starten en vanaf midden 2021 effectief werknemers en reizigers met het busje te vervoeren op het luchthavendomein. Er was sprake van een traject tussen de passagiersterminal en vrachtafdeling Brucargo, tussen ander verkeer. 

Die timing was al langer achterhaald, en nu is het hele project afgeblazen. “De ontwikkeling is complexer dan verwacht, waardoor de oplevering voor een proefproject niet kan worden gehaald volgens de vooropgestelde planning”, zegt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport. 

Eind 2020 zette De Lijn ook al een punt achter een project rond stedelijk autonoom vervoer in samenwerking met de steden Genk, Leuven, Antwerpen en Mechelen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten