Effect van extreme temperaturen op mens onderzocht door vrijwilligers in regenwoud, woestijn en Lapland te droppen

© AFP

In het kader van een Frans-Zwitsers wetenschappelijk experiment worden twintig vrijwilligers naar verschillende uithoeken van de planeet gestuurd om het effect van extreme temperaturen op de mens te onderzoeken. Het project, dat de naam Deep Climate meekreeg, wordt geleid door de Franse onderzoeker-ontdekker Christian Clot.

Bron: BELGA

Tien vrouwen en tien mannen, allen doodgewone mensen tussen de 25 en 52 jaar oud, worden sinds december 40 dagen lang gedropt in het tropische regenwoud in Guyana, waar de temperaturen rond de 30 graden schommelen en de luchtvochtigheid ongeveer 100 procent bedraagt. Vervolgens gaan ze in februari voor eenzelfde tijdsperiode naar Fins Lapland, waarna in mei een tripje naar de Saudische woestijn volgt, met temperaturen van tegen de 50 graden.

De bedoeling is om te onderzoeken hoe het menselijk lichaam zich aan deze extreme omstandigheden zal aanpassen.

Ter plaatse zullen deze vrijwilligers verschillende activiteiten uitoefenen en zich dagelijks laten onderwerpen aan een rist wetenschappelijke en medische metingen. Zo zal onder meer hun slaap worden gemonitord en moeten ze dagelijks vragenlijsten over hun moreel invullen. In de dertig dagen tussen de verschillende trips zullen ook meer doorgedreven onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een bloedonderzoek en MRI’s.

De eerste resultaten van het onderzoek worden eind 2023 - begin 2024 verwacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten